Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

3. kesäkuuta 2013

Laidunhömppää ja Islanninhevoskisoja

Lupasin viime viikon perjantaina mennä kuvaamaan, kun Onni pääsi orilaitumelle kera kahden muun vuotiaan orivarsan. Koko porukka (varsan omistaja, kasvattaja ja minä) oltiin varmoja, että tullaan näkemään jos jonkinmoista pukkilaukkaa isolla laitumella, mutta vielä mitä.. Kaksi muuta varsaa olivat samalta tallilta, joten nuorete olivat toisilleen tuttuja. Varsat olivat aluksi kuin Onnia ja kahta muuta varsaa ei olisikaan, kerran kävivät vieraat varsat Onnia haistelemassa, jonka jälkeen Onni viiletti laitumen kauimmaiseen nurkkaan.

Onni juoksenteli laitumen pitkää sivua edestakaisin niiin komiassa ravissa, kun varsan kaksi kaveria laukkasivat edestakaisin toisessa päässä. Jee? Missä hirmuiset riehumiset ja välien selvittelyt ja pystyyn hyppimiset?! Tylsiä varsoja :c laitumelle meni seuraavana päivänä vielä kaksi vuotiasta varsaa lisää, joten viiden orivarsan lauma. Ajan kanssa Onnikin ehkä vähän sosiaalistuu ja uskaltaa vähän tutustua kavereihin!

Tänään muutettiin Valpperin kolmipäinen lauma laitumelle, samalla, millä Melex ja Selssi olivat viime vuonna. Kaveri talutti Selssin jolla oli ruunan kärryt perässä, Melexiä ajaettiin ja Safi oli käsihevosena Melexin perässä. Selssi käveli ensimmäisenä, Melex turpa kiinni ponin kärryissä harvinaisen vittuuntuneen näköisenä ja Safi kerjäsi minulta leipää ja mukuloi ihan huolella. Mukulointi tuli esiin lähinnä sillä, että varsa tunki Melexin eteen ja yritti maistella niin minua, toista omistajaakin ja varsinkin Melexin kärryjä. Harvinaisen helppoa mukulointia siis!

Reilun 2km matkaan kului n. 50 minuuttia, kun mentiin Selssin vauhtia. Puhuttiin ponin omistajan kanssa, että Selssi taitaa joutua kuoppaan ennen Melexiä, ei tuo sen puhkuri enää parane tai lievity, vaikka päällään seisoisi. No, saapahan poni ainakin vielä tämän kesän nauttia hyvästä ruuasta (osittain ehkä kuonokopan kanssa)!

Koska orivarsat eivät olleet riehuneet, toivoin kovin, että Safi alottaisi laitumelle päästyään hirmuisen rallin, mutta pöh! Melex ravasi aboutiarallaa viitisen metriä portilta pois päin, Safi käveli perässä ja Selssi juoksi kaksi askelta. Sen jälkeen heinäimurit lähtivät käyntiin, eikä ollut toivoakaan, että oltaisiin juostu. Harvinaisen tylsää porukkaa täälläkin siis!

Melex näyttää vähän karulta tässä :c
 Nojoo, eipä siinä, laitettiin hevosille vedet laitumen puolelle, ötökkämyrkytettiin lauma ja lähdettiin kotio. Ässä tulee ensi viikon aikana takaisin Valpperiin.

Oltiin eilen Safin toisen omistajan kanssa Ypäjällä vähän ihmettelemässä Islanninhevosten askellajikisoja. Hienoja oreja oli paikan päälle eksynyt, mutta sen voin yhteistuumin toisen omistajan kanssa sanoa, että Safi ei kovin moniin askellajikisoihin tule eksymään. Sen verran rumaa ratsastusta (minun silmääni) oli toisinaan, että hyi. Hirmuiset kanget hevosen suussa, ja sitten kuitenkin pidätellään ja pyydetään samalla eteenpäin jajajajaja. Onneksi tuommoisiin ei ole mitenkään pakollista osallistua, joten me taidetaan keskittyä Safin kanssa yleiseen hömpöttelyyn, matkaratsastuskisoihin ja toisinaan näyttelyihin. Tosin jos olen oikein ymmärtänyt, taitaa niissä näyttelyissäkin olla tietyn iän ylitettyä hevosella joitain ratsastuskokeita, muttamutta. Kankia tuolle en suuhun halua, itselle teki niin pahaa jo lännenratsastustunneilla mennä pitkillä, löysillä ohjilla kangilla, mutta jos pitäisi kankien kanssa ratsastaa lyhyin ohjin.. Ei.

Ja jottei nyt luultaisi, että kaikilla oli kanget suussa ja ne kulkivat suut apposen auki, niin ei. Jotkut menivät oikein hienosti, suut kiinni ja tavalliset nivelet suussa :-) ja oli siellä joillain (esmes näillä jotka on näissä kuvissa) ihan järjettömän hienot jouhet! Ois niiiiin hienoa, että Safistakin tulis tommonen tukkajumala :-)

Ei kommentteja

Lähetä kommentti