Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

20. toukokuuta 2013

Laiduntamisen riemua + kiukku!

Tänään taas tuttuun tapaan ajelin rallirellullani Valpperiin, tarkoituksena ohjasajaa Safia pihalla. Koko muu lauma, paitsi Melex oli naapurin puolen portilla kyttäämässä leipiä, kun niitä sieltä yleensä saa. Kävin sielä vähän sosiaalilaamailemassa jonka jälkeen lähdin takaisin pihattopäätyyn ihmettelemään, että mihin se lauma jäi. Melex tuli mun perässä parin kymmenen metrin päässä, ja Safi ja Selssi lähtivät laukalla luo, kun niitä tarpeeksi kauan huutelin.

Harjailin Sohvin läpi, ja kavioidenkin katsominen onnistui suhteellisen hyvin, kun lahjoin tammaa vähän leipäpaloilla. Seuraava vaihe sitten onkin rueta jättämään leipäpaloja pois. Leivän kanssa ei ole mitään ongelmaa seistä kolmella jalalla, mutta jos sitä leipää ei ole, on tasapaino heti välittömästi paljon huonompi! ;-)
Safi oli hoitotilanteessa jo vähän sählä-apina, kun oli niin kauhea kiire päästä pihalle vapaaksi syömään vihreää.

Tarkoituksena oli kävellä pihan ympäri kaksi kertaa. Ensimmäinen puoli kierrosta onnistui hyvin, ja sitten alkoi laamailu. Aluksi päästin laamailukohtien ohi melko kivuttomasti, mutta sitten alkoi häntä viuhtoa siihen malliin, että pelkäsin Selssin ajo-ohjien jäävän liian lyhyiksi, mutta ei tuo onneksi ruennut potkimaan. Pari säälittävän pientä pystyyn hyppäämistä tuli, mutta ei oikein muuta. Paitsi pään viskomista!
Käveltiin pihaa ympäri sitten ihan vain taluttamalla, ja parin kohdan ohi mentiin niin, että kävelin tamman kyljen kohdalla. Olisi varmaan pitänyt lähteä suoraan maastoon kävelemään, mutta seuraavalla kerralla sitten niin. Ei tule niin suurta houkutusta jäädä tohon pihalle junnaamaan, kun on niiiiin hirmuinen nälkä!

Mentiin takaisin tuohon ylläolevassa kuvassa näkyvään harjauspaikkaan, otettiin valjaat pois ja laitettiin riimu päähän, ja lähdettiin takaisin pihalle päin. Safi oli aluksi kovasti ryntäämässä, joten tehtiin uukkari, ja lähdettiin uudestaan liikkeelle, tällä kertaa rauhassa. Tamma oli kyllä niin tyytyväinen, kun pääsi vihdoin vapaaksi!

Melex ja Selssi odottelivatkin sitten jo tarhan portilla, että koskas on heijän vuoro. Päästin ruunat vain vapaana pihalle, Melex lähti ravilla ja Selssi laukalla, joka hyytyi kyllä ensimmäisen ruohotupsun luo. Äkkiä rantapallo kyllä laukkasi kavereiden luo.

Safi innostui kovin laukkailemaan ympäri pihaa, heitteli kauheita pukkeja ja teki äkkipysähdyksiä. Itsellä oli kamerassa tässä kohtaa 50mm kiinni, jolla olen ihan täysin toivoton ottamaan liikekuvia, joten jälki on sitten sen näköistä! :-D Näkee siitä ainakin sen, että yhdellä on kivaa.


Lauma sai laiduntaa pihalla reilut 1,5h. Ei olisi Sohvi halunnut millään mennä tarhaan takaisin, sen verran muulina jumitti etuset leveänä kun sitä takaisin tarhaan talutin. Jos tuokin tuosta vähän rauhottuu tuon vihreän suhteen, kun pääsevät pian laiduntamaan ihan yötä päivää.

Tilasin Safille Scan Arabilta naruriimun ja -köyden. Limen vihreänä tottakai! Riimun koko on S, ja onneksi otinkin S koon, enkä M -kokoa, kun M olisi sitten neitoselle ollut jo ihan liian iso.


Livenä kirkkaamman vihreä
Käytiin lauantaina tamman toisen omistajan kanssa kiertämässä Suomen Ratsutarvikkeen hevostarvikekirppis, jonka jälkeen suuntasimme Börjesille ostamaan aitaustarvikkeita. Itse ostin Safille sieltä ketjuriimunarun, ihan tulevia näyttelyitä silmällä pitäen! ;-) Melex sai uuden, ihanan kirkkaanpunaisen vuorettoman sadeloimen kesäksi.

Börjesshoppailujen jälkeen kävimme kääntymässä vielä K-Maataloudessa, josta bongasimme Safille vihreät putsit sekä kirkkaan vihreän ja pinkin veräjänkahvat! Pakkohan  mun ne oli ostaa laitumelle, erottaa ainakin että missä on portti!


Ponista vielä pieni sananen, oltiin viime torstaina raviradalla, ja meni hurjan hyvin! 45minuuttia kärryteltiin ympäri rataa. Eilen sunnuntaina oltiin kevät tapahtumassa vetämässä kärryjä lapsille, ja Diana oli mukana talutusratsuna. Kolme tuntia kierrettiin pientä lenkkiä, ja hyvin ponit jaksoivat! Tämän viikon torstaina olisikin sitten tiedossa se valmennus, mahdollisia halukkaita kuvaajia otetaan vastaan! ;-)

3 kommenttia

 1. Anonyymi, Raisa ei ole poika, Raisa on mies.

  Oletko harkinnut naksuttimen käyttöä tuossa leipien vähentämisessä? Ostin itse juuri naksuttimen ja hoksasin että sehän on vallan kätevä väline vaikka mihin. Paitsi jos käsillä pitäisi tehdä jotain muutakin... Kuten nostaa kavioita :D Ehkei sittenkään.

  Selssi voisi lahjoittaa Teresalle muutaman kilon. :<

  VastaaPoista
 2. Ano, Emili sen jo kertoikin :'D

  Emili, ei oo tullu naksutin mieleenkään! Sitä vois kyllä kokeilla tuolla, tosin tä oli vasta toinen kavioiden putsaamiskerta ku käytän leipää apuna :D etujalat sujuu suhteellisen hyvin, takasten kohdalla tä lähtee kävelemään vaan pois.

  Selssi vois hyvin lahjottaa Teresalle puolet sen kiloista! Tai 1/4 Melexille ja 1/4 Teresalle?

  VastaaPoista