Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

10. heinäkuuta 2012

LH, kuolaimettomuus, kengättömyys..

Jotkut ovatkin ehkä huomanneet, että lähinnä Melex ja Selssi ovat kuolaimettomia, Melex nykyään aina, Selssi silloin kun sillä ajetaan. Ratsastaessa ponin pikkuratsastajat ovat yleensä käyttäneet kuolaimia (vielä).

Muistan kun ehkä vuonna 2007 maastoilin Melexillä pari kertaa pelkällä riimulla - fiilis oli ihan mieletön, kun sain energisen, menevän hevosen pysymään lapasissani ilman kuolaimia. Vuonna 2007 tutustuin netissä yhteen naapurikunnan nuoreen naisenalkuun, jonka hevoset ovat kuolaimetta ja kengättä. Muistan vieläkin kuvan, jossa tämä kyseinen ihminen ratsastaa ilman satulaa ja suitsia, ja mulle tuli heti ajatus että mäkin haluan tommosen kuvan! No, sitä kuvaa nyt ei ole vielä tänä päivänäkään, mutta lähinnä tuosta ihmisestä mun innostus luonnolliseen hevosmiestaitoon, kuolaimettomuuteen ja kengättömyyteen heräsi.

Mielitie Oy - vuonna 2007, toinen tai kolmas maastakäsittelytunti

Melexillä ja mulla oli alkuaikoina pientä luottamuspulaa, ja LH-kärpäsen (luonnollinen hevosmiestaito) purtua etsin n. 4km päästä Melexin tallilta toisen tallin, jossa järjestettiin maastatyöskentelykursseja.
Heti ensimmäisen tunnin (okei, ensimmäinen kerta oli 2 tuntia) jälkeen huomasin järjettömän suurta eroa mun ja Melexin välisessä suhteessa. Se lähti mukaani tarhasta, kun ennen se löi jarrut pohjaan, eikä liikkunut askeltakaan. Teimme kotitehtäviä aika ahkerasti, ja luottamus ja kunnioitus meidän välillä parani kokoajan. Kursseillä kävimme Melexin kanssa 3 kertaa.

Ensimmäisellä kerralla Melex oli myös picaderossa vapaana, ja kun kutsuin sitä luokseni, meidän ohjaaja sanoi että "se miettii ihan kauheasti uskaltaako se tulla, se miettii ja miettii ihan kamalasti, muttei uskalla" kun Melex jäi kulmaan katsomaan. Parin maastatyöskentelykerran jälkeen tallilla se tuli luokseni, seurasi vapaana niin kauan kun minäkin kävelin.
Oli aika uskomaton fiilis, voitte uskoa.

Varmaan vuoden 2008-2009 puolella ostin tuolta samalta ihmiseltä, jossa selitin ylempänä, feikit BB-suitset. Harmikseni en nyt löytänyt kuvaa Melexistä, kun sillä ne ensimmäistä kertaa olivat päässä.

Väistättelyä, kuvassa ohjaaja
BB-suitsien ostamisen jälkeen, lopetin Melexillä suitsien käytön varmaan suurimmaksi osaksi. Omistajaa en tuolloin vielä saanut houkuteltua kokeilemaan niitä, vasta viime vuonna omistajakin heitti Melexin kuolaimet nurkkaan, ja rupesi hänkin menemään kuolaimetta, huomatessaan, että Melex on paljon rennompi kuolaimetta. Se mm. kävelee loppukäynnit kärryjen kanssa (se on aika iso asia tälle hevoselle), ei vehtaa niin paljon päänsä kanssa, ei revi lisää ohjaa.. Muutenkin hevosen koko olemus on rento, kun käytössä ei ole kuolaimia.

Näin sitä energiaa käytetään! :--D koitan tehdä samaa tehtävää kuin yllä. Kyllä se
lopulta onnistui ;-)
Melexille ostin viimevuonna side pullit, joita nykyään käytetään sillä ajo- ja ratsuhommissa pelkästään. Jos multa kysyttäisiin, kuolaimet olisivat piilossa, ettei ketään niitä saisi käyttää, koska jo kuten sanoin, hevonen on olemukseltaan ihan erilainen kuolaimetta.


Melexistä olen myös koittanut tehdä kengätöntä, pari kolme kesää sitten kysyin omistajalta, että jos Melexiltä ottaisi kengät pois kesäksi, mutta kengät sitten kuitenkin jäivät ruunan kavioihin, koska kuulemma tuo on kengättä niiiiiin varpaaton, ettei pysty tekemään mitään. Herra saa siis olla rautakenkä loppuun asti.

Seuraavana hippivarusteena mun olis tarkotuksena ostaa LG-bridlet, koska mulla on takaraivossa simmonen kutina, että Liinu ihan törkeän herkkänä ratsastaa saattaisi toimia niillä. Ja jos tamma ei niillä toimi, niin ei se satanen ihan hukkaan ole mennyt, toimiihan Melex niillä sitten kuitenkin! Ja säästöön vaan, kyllä mullekin omiin nimiin joskus joku hippiheppa rantautuu! ;-)

Melex lähdössä lenkille 2011

3 kommenttia

  1. mua niin harmittaa, että meidän tallilla ei ole oikein mahdollisuutta harjoittaa mitään työskentelyä maastakäsin, se kun on kuitenkin sen verran suuri, että koko ajan maneesi + kenttä on käytössä, eikä kentällä ole edes aitoja :p kaiken lisäksi kun tolle omalle elukalle tekis just hyvää sellanen pieni kunnioituksen saaminen, se kun tykkää usein olla vähät välittämästä siitä pienestä inisevästä ihmisestä. varsinkin jos on ruokaa jossain tarjolla, niin se vaan kävelee eikä huomaa jos siinä tiellä on joku. noh, ehkä joku päivä mäkin onnistun vaikka hankkiutumaan sellaiselle kurssille, missä pääsis vähän harjoittelemaan.. ehkä. kuolaimettomuutta olis kanssa kiva kokeilla joskus, sitten vaikka vain riimulla, mutta meidän tallilla on sääntö joka kieltää riimulla ratsastamisen. aika toivotonta hommaa :D näitä postauksia, jotka käsittelee just maastakäsittelyä, on kyllä tosi kiva lukea. varsinkin kun oot saanut sen toimimaan hienosti, vaikka hevoset joiden kanssa työskentelet, ei ole edes omiasi, vaan omistaja on niin kiva, että antaa tehdä niin (:
    ja tota, hyvä ettet sentään pidä mua minään kyyläjänä, vaan kommentit on enemmänkin ilahduttavia :D se kun ei ole hirveän raskasta se kirjoittaminen, kun sen postauksenkin jaksaa hyvin lukea (: on kuitenkin omituista, miten toisiin blogeihin kommentoi paljon mieluummin, kuin toisiin. kai se jotenkin riippuu siitä vaikutelmasta, jonka blogin ylläpitäjästä saa.
    öh, voisinkin varmaan lopettaa tän kommentin tähän :D kivoja kuvia!

    VastaaPoista
  2. Olisi hauska, jos voisit tehdä sellaisen postauksen missä kerrot millaisia tehtäviä teitte tunneilla. Olen itsekkin kamalan innostunut kaikkeen tuollaiseen, mutta tässä meidän lähellä ei ole missään mitään maastakäsittelykursseja. Siksi olisin todella kiinnostunut kuulemaan, että millaisia tapoja te olette käyttäneet :)

    VastaaPoista
  3. Vilma, harmi tuo, että talli sen verta suuri ettei oikeen onnistu :c mutta voi noita kunnioitustehtäviä tehdä muutenkin kuin vapaana, hevonen vaan riimun ja narun päähän, ja siitä ensiksi vaikka vaan peruuttamaan paineesta. Peruuttamisesta onkin hyvä alottaa, opettaa se hevonen kunnioittamaan sitä ihmisen omaa tilaa.
    mulla oli väinönkin kanssa toi ongelma, että kun sillä oli ruokaa edessä - se teki simmosia ninjapotkuja suoraan sivulle, että meinas kusi tulla pöksyyn :--D harmittaa vähän, kun en sen kanssa saanut tehtyä kunnollista kunnioitus/luottamissuhdetta.

    mä en voi yksinkertasesti ymmärtää, että miten joku talli voi kieltää just esimerkiksi riimulla/kuolaimetta ratsastamisen.. ei vaan uppoa mun päähän.
    ja joo, pakko olla samaa mieltä, nä mun neljän hoitokonin omistajat, molemmat, on juuri näitä parhaita, saan touhuta noiden otuksien kanssa mitä ikinä (melkein) mun pieneen rumaan mieleen pälkähtääkään :--D vähän kyllä nuo kattoo oudoksuen ja on valmiita soittamaan johonkin keskukseen, kun mä ilmotan ostavani Liinulle LG-bridlet ja olevani satavarma, että se toimii niillä, kun yleensä se puksuttaa kenttää ympäri, oli suussa sitten nivelet tai gagit :D Melexinkin omistaja oli aluksi vähän skeptinen tuon kuolaimettomuuden suhteen.

    ja ei, en pidä kyylääjänä! nytkin kommentti piristi kivasti, kun on ensin ollut tappopäivän töissä :--) kiitosta taas!

    Hannaleena, voisin kyllä kirjotellakin tuosta, että mitä ollaan noilla tunneilla touhuttu - harmivaan, että oon noilla tunneilla käynyt viimeksi 2007 :--D muutama vuosi sitten. muutenkin voisin kyllä kirjoitella, että mitä kaikkea touhuilen maastakäsin, esim just vaikka picaderossa :--) kiitosta sullekin!

    VastaaPoista