Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

6. marraskuuta 2014

Maistettavana Marstall Vito

Blogin sponsorina toimiva Suomen Ratsutarvike (linkki) antoi jo jonkin aikaa sitten mulle testiin Marstallin Vito rehua. Kyseessä on viljaton, vähäsokerinen ja vähätärkkelyksinen vähän erikoisempi rehu!

Marstallin Vito sopii hevosille, joilla on ongelmia helppoliukoisten hiilihydraattien kanssa. Vito sopii myös hyvin hevosille, joilla on häiriöitä aineenvaihdunnan kanssa, esimerkkeinä kaviokuume ja Cushing.

Kiinnostuin tästä kovasti juurikin tuon Cushingin takia. Ponillahan ei ole todettu Cushingia, mutta sillä on kaksi sen oiretta (ei vaihda karvaa ja juo hirmuisesti). Ell. ehdotti Cushinglääkkeiden kokeilua, mutta tässä kun olen sitä pohtinut ja väännellyt sekä käännellyt päässäni, olen miettinyt, että kun tuo mahdollinen Cushing ei ruunan elämää näytä haittaavan kamalasti, ei me vielä kokeilla lääkkeitä.

Vito sopisi Ponille siis sen puolesta aika kivasti! Ruunalla kävi hieroja edellispäivänä (tiistaina) ja vasemmalta puolelta lanneselästä yksi lihas näytti vähän tulehtumisen merkkejä, ja Viton kerrotaan myös sopivan hevosille, joilla on selkälihasten tulehduksia. Harmikseni Vito ei kuulu tallivuokraan, ja hyvin tuolle kuitenkin näyttää sopivan tuo Marstallin "Issikkarehu"! :-D

Vito tarjoillaan turvottuna, mikä passaa meille loistavasti. Ponille ei oikein tällä hetkellä maistu (omat) ruoat ellei niitä turvota, joten tällä hetkellä ruuna syö väkirehut turvotettuna. Ratsutarvikkeen sivuilla kerrotaan turvotusohjeeksi 1litra Vitoa ja 1litra lämmintä vettä, jonka annetaan turvota n. 15min. Itse tykkään ottaa turvottamisen kanssa varman päälle, muistan kun Outi joskus varoitteli, että ruoka ei saa enää vatsassa turvota liikaa, joten laitan puuroihin yms., aika reippaasti ehkä liikaakin vettä.

Tältä näyttää Vito kuivana!

Ja tältä turvotettuna. Tässä 1dl Vitoa ja reilu 2dl vettä.
Koska meidän tallille ei tule lämmintä vettä, olen ostanut sinne vedenkeittimen. Vito muuttui puuroksi hetkessä, kun kiehuvan kuumaa vettä laitoin joukkoon, enemmän aikaa taitaakin kulua siihen, että odottelee että ruoka on sopivan viileää tarjoiltavaksi ;-)

Miten Vito meille sitten maistuu? Loistavasti! Marstallin rehut maistuvat meidän koko laumalle tosi kivasti, ja Poni persona ponina innostuu kaikesta ruoasta. Varsinkin turvotettuna. Minun varhais-vanhus!

Turun seudulla Suomen Ratsutarvike myy Vitoa kuin myös muita Marstallin rehuja - tosin vain suoraan kaupasta, postin kautta nämä säkit eivät kulje :-) hintaa 20kg säkillä on 31e.

Koeponiini. Meille satoi tänään ensilumi!

5 kommenttia

 1. Miten olet saanut blogillesi sponsorin?

  VastaaPoista
 2. Meillä Myrsky söi yhden talven Vitoa kun sille kokeiltiin sen ongelmiin "karppaamista" eli hiilarivapaata ruokavaliota. Maittavaa tavaraa oli.
  Mutta huh miten kallista Marstall on liikkeestä ostettuna! Mutta tietäähän sen kun yrittäjänkin on saatava katteensa.

  VastaaPoista
 3. Meillekin on Vito todella tuttu rehu. Maistui hyvin pitkän aikaa, mutta sitten tuli täysi stoppi eikä kelvannut enää. Oli turhan kallis rehu karsinan pohjalle kaadettavaksi, joten vaihdettiin siitä pois kotimaiseen vaihtoehtoon.

  VastaaPoista
 4. Jos kaadat rehun päälle kiehuvaa vettä tuhoutuvat vitaminit.

  VastaaPoista
 5. kiva kuulla, että muillakin kokemusta tästä rehusta :)

  Ano2, joo vai! en tiennytkään. hyvä että joki tietää ja kertoo eteenpäin :-) kiitoksia! täytyy pitää mielessä :)

  VastaaPoista