Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

28. elokuuta 2012

Terveisiä mätsäristä!

Sunnuntaina olivat siis vuoden toiset/kolmannet mätsärit meidän osaltamme Melexin ja Ponin kanssa. Itse menin aamulla ennen puolta 7 tallille, heitin hevoset ulos syömään aamuheiniään, siivosin parit karsinat, ja sitten jo lähdettiinkin kohti Melexin ja Selssin laidunpaikkaa Poni traikussa mukana. Ja kellohan oli siis jotain 7.15 tässä vaiheessa.
Melex heitettiin vaan koppiin, vanhaherra kun menee sinne melkein juosten, ja otettiin suunta kohti Laitilaa, samaista maneesia, jossa käytiin noin kuukausi sitten Ponin kanssa mätsärissä ja ohjasajoluokassa.

Itse kävin ilmoittamassa ja maksamassa Melexin ja Ponin, Ponin omistaja kävi myöhemmin hakemassa numerolappuset, Melex oli numerolla 8 (parina 3v rist.poniori) ja Poni numerolla 18 (parina paksu she.tamma).

Melexin kehästä ei ole yhtään ainutta kuvaa, tosin ei siitä hyviä kuvia olisikaan saanut, vanhus kun ei seissyt hetkeäkään paikallaan. Tuomari yritti myös kovin katsoa papan hampaita, Melex ei siitä oikein välittänyt, vaan peruutti alta pois. Melexin tuloksen siis jo tiesinkin - sin ei sij., eikä edes veteraanipalkintoa!! Veteraanipalkinto meni 23vuotiaalle pvtammalle, tuomari taisi olla ratsutuomari, siniversit lämppärit kun tippuivat heti ensikättelyssä pois sinisten kehästä ;-)

Melexin arvostelu: Hieman arkinen pää, hyvä kaula ja säkä, ylälinja, mutta pyöreä lanne, luisu lautanen. Hyväsent. lapa. Suora-asentoiset jalat. Ei riittävä syvyys. Käynnissä uloskiertävä kinner, muutenkin lyhyt, jäykkä käynti. Ravissa levittää takaa, jäykkä lyhyt ravi. Ikäisekseen hyvässä kunnossa.

Tuli kyllä vähän omistajan kanssa naureskeltua vanhuksen arkista päätä, mitä lie sitten meinaakaan..



Ponilla sitten sujuikin vähän paremmin, ensinnäkin lapsonen suostui seisomaan paikoillaan kuin tatti (3v handlaa hyvin ja 25v ei sitten millään..), ja juoksenteli hienosti. Tämä paksu shettistamma kusetti sen pienenpientä esittäjää aika hyvin kehässä, Ponin tuloksena siis pun ei sij.! Lisää kokemusta mukulan päänuppiin, jos ei mitään muuta saatu tästä reissusta. Ponin arvostelu on mulla kaapissa tallilla, voin sen joskus kirjoitella tänne, jos muistan. Sen sijaan saatte tuon reilun kuukauden takaisen ohjasajoluokan arvostelun, kun sen viimein LaRan toimihenkilöltä sunnuntaina sain!

Ponin iso ego koki muuten kovan kolauksen, Melex kun potkaisi sitä ihan kunnolla persuksille ennen ryhmäkehiä. Selvittiin säikähdyksellä, onneksi! Sain minäkin Melexin kaviosta ensimmäistä kertaa, venyttelin sen takajalkaa ja se heilautti sitä osuen melkein mun polveen. Nyt polven reunaa koristaa hieno mustelma.



Ohjasajoluokan arvostelu:

Yleisvaikutelma - Herttainen, mutta hieman vaisu.

Ratsukon/valjakon ulkoasu - Melko siisti.

Rotutyyppi, liikkeet ja rakenne - Ahdas edestä, lyhyt ravi, saisi olla ryhdikkäämpi, luisu lautanen.

Ponin soveltuvuus käyttötarkoitukseen - Hieman vaisu mutta toimiva.

Ohjelma - Melko hyvät tiet, vaisut siirtymiset.

Annan tuolle jatkossa litran kauraa ennen kisoja, jos sitten ei olisi Poni enää niin kovin vaisu!! Onhan tuo 3vuotiaaksi ihan törkeän nössykkä ja rauhallinen, mutta no, eihän nyt kaikki voi olla superenergisiä vatipäitä edes kolmevuotiaana :-D

Tallilla sitten vielä tehtiin tallihommat valmiiksi, jonka jälkeen Liinun omistajan kanssa heivattiin tamma + Onni kentälle vähän juoksemaan. Aluksi saivat juoksennella miten halusivat (no ei ihan, Liinua piti vähän patistella, tammasta on tullut laiska), ja sitten pistettiin Liinulle satula selkään, tammalla olikin suitset jo päässä. Sai sitten juoksennella satula selässä, totutella taas ajatukseen, että sinne ihminenkin taas joku päivä kipuaa. Ja hyvin meni! Tamma oli ihan rento. Itselle (ja omistajalle) vaan tuli hirveä hinku mennä selkään, tamman liikkeet kun näyttivät niiiiin pehmeiltä! Ja sitä ne kyllä ovatkin :--)



Tänään käytiin sitten Melexin ja Selssin omistajan kanssa moikkaamassa poikia laitumella, ja ajamassa Melexillä. Käytiin tsekkaamassa toinen reitti, jonka toinen puoli käytiin kattomassa viikko sitten. Ruuna hölkkäili kivan rauhallisesti (paitsi sitten kun käännyttiin kotiinpäin) pientä ja pehmeäpohjaista metsätietä. Takaisin isommalle tielle siitä ei päässyt, niinkuin omistajan kanssa ensin ajateltiin, vaan tie teki pienen lenkin metsän keskellä. Aikaa meni ehkä n. 40min, eikä onneksi ihmisiin tullut hirvikärpäsiä, Melexiin vain.
Vanhuksella muuten allaolevassa kuvassa loimi sen takia päällä, että hikistyi aika hyvin lenkillä, ja näyttää vähän siltä, että kohta rupeaisi satamaan, loimitettiin siis vanhus valmiiksi, ettei vilukissan tarvitse olla yöllä kylmissään.



Pitää varmaan kirjoittaa Selssinkin kuulumisia pitkästä aikaa. Poni on turvonnut kuin ilmapallo laitumella olon aikana, vaikka paksu onkin päässyt liikkumaan päivittäin. Lisäksi ponilla on silmätulehdus, oikeassa vähän pahempana, sekä vasemmassa sieraimessa suhtkoht syvä, mutta puhdas haava. Omistajan kanssa ollaan pohdittu, että mistä tuo on sen repäissyt, laitumella kun ei ole mitään, mistä saisi niin ison haavan. Tänään sitten keksittiin fiksuina, että jos laitumen omistajan toinen koirista olisi vähän näykkässyt ponia turvasta tämän tunkiessa liian lähelle. Ei voi tietää, pääasia kuitenkin on, että haava ei ole tulehtunut, vaan on siisti ja poni antaa sitä hyvin hoitaa.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti