Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

2. toukokuuta 2016

Pojasta polvi paranee

Jotkut ehkä muistavat, miten Ponin takapolvet ovat vaivanneet enemmän ja vähemmän meidän yhteisten vuosien aikana. Suunnittelin jo joskus omakustanteisesti viemään ruunaa polvikuville, ennenkuin ruuna edes minun oli (jep! hullu ponitäti täällä moi, mitä kuuluu?), mutta kun kaikki ympärillä olevat ihmiset sanoivat, ettei muuta kun kilometrejä alle ja lihasta tukemaan polvia, niin kuvien otto sitten jäi.

Ruunan rupsukka on liikkunut tämän talven ja kevään säännöllisesti, mitään rankkaa liikuntaa ei olla harrastettu, mutta sellaista, että lihakset ovat kehittyneet varsin mukavasti. Tallinomistaja hieroi ruunan tuossa lopputalvesta, ja sanoi että polvet tuntuvat hyvältä, vähän löysyyttä käteen, vasemmassa ihan aavistuksen enemmän. Poni antoi tutkia polvet ihan rauhassa, ei välittänyt yhtään!
Joskus kipeimmillään tuo kun ei antanut koskeakkaan takapolviin ilman kiukkuista potkua taakse.

Kylmäsin pitkään molempien takasten polvia aina liikutuksen jälkeen. Käytössä olivat niin linimentti, jota Ponin iho ei kestänyt pidemmän päälle. Pakastettavilla kylmäyspakkauksilla säädin aika kauan, mutta ne eivät kunnolla pysyneet polvissa, vaikka ympäri kääri kolmet pintelit. Kylmäyssavi oli kaikista käyttäjäystävällisin, vaikka sotkikin paikat helposti. En muista missä kohtaa jätin kylmäyksen pois, mutta ruuna liikkui iloisesti eikä ollut kipeä polvistaan, joten uskalsin olla kylmäämättä.

Olen nyt noin puolentoista viikon ajan seurannut, miten ruuna leputtaa vasenta takajalkaa aina lenkiltä tullessa. Liikkuu iloisesti kaikissa askellajeissa, molemmissa laukoissa sekä venyttää kivasti liikettä ravissa pieniä pätkiä. Polvissa ei ole kuumotusta tai nestettä.
Tänään ohjasajoin ruunan pihalla, ja otus ilmeisesti astui vähän isomman kiven päälle, jonka seurauksena tahditti vasemmalla takajalalla menoa parin askeleen verran. Tallissa lepuutti vasenta takajalkaa, ja kun laitoin piiitkästä aikaa linimentit polviin, meni korvat luimuun ja oikealla takasella kiukkuinen potku taakse.

Tallinomistaja tuli köpelöimään pikkuharmaan polvet, mutta ei Poni tietenkään enää silloin sanonut tästä mitään. Oman mielenrauhan takaamiseksi me ollaan nyt kuitenkin menossa ensi viikon perjantaina (13. päivä, iik!) klinikalle katsomaan, että mitä sieltä löytyy. Jos löytyy mitään! Ompahan sitten tutkittu, vaikkei löytyisikään, ja jos löytyy, niin tulee ainakin hoidettua.

Stressaavat melkein kaksi viikkoa tällä poninomistajalla! On muuten Poninkin ensimmäinen kerta klinikalla ikinä! Toivottavasti ei ota tavaksi ;-)

Eilen lenkillä, mieli iloinen ja kevyt!
Simmoista meille, toivottavasti klinikalta ei kummempia uutisia tule mukaan, ja minä saan jatkaa ylihysteerisen poninomistajan arkea :-)

11 kommenttia

 1. Toivottavasti polvista ei löytyisi mitään vikaa, tai ainakaan mitään pahempaa :)

  VastaaPoista
 2. Toivotaan mahdollisimman puhtaita papereita klinikalta! Osaatko sanoa kuinka nuorena poni oireili polviaan ensimmäisiä kertoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin myö teemme! :)
   Hmm... Poni oli 3vuotias, kun siihen tutustuin, ja rupesi sinä kesänä liikkumaan enemmän. Uskaltaisin siis sanoa, että siinä kolmivuotiskautena, kun rasitusta tuli enemmän. Nyt se on ollut tosi pitkään jo hyvänä, kun olen saanut oikeita lihaksia kasvatettua. Parempi silti käydä kuvilla!

   Poista
 3. Toivottavasti Poni saisi puhtaat paperit ja sä mielenrauhan asiaan:-)
  Ohi aiheen,muistanko oikein että Minos on ruunattu sulla ollessaan?Minua arveluttaa oman poni-orin (1v)ruunaus.Ruunaus on pakko tehdä nyt keväällä tai ihan viimeistään syksyllä,koska poika tarhaa samassa laumassa tamman kanssa etteivät hormonit pääse valloilleen ja tule ei toivottua shettis-varsaa.Tarhasiko Minos ruunaukseen asti tammojen kanssa ja oliko sillä "orin oireita" ennen ruunausta.Miten päätit,milloin oli oikea aika ruunaukselle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tullaan puhtain paperein klinikalta kotiin!

   Minos ruunattiin viime vuoden huhtikuussa vuotiaana (ok, 11kk oli ikää), ja koin sen aikalailla takarajana sille, että se tarhaa tammojen kanssa samassa tarhassa. MISSÄÄN nimessä ei vuotiasta oria pidetä samassa tarhassa tammojen kanssa syksyyn. "Pahimmassa" tapauksessa ori voi astua tamman menestyksekkäästi 10kk ikäisenä.

   Minos ruunattiin nuorena siksi, ettei sillä ole jalostusarvoa, sekä siksi, että saa olla kesän laitumella tutussa tammalaumassa. Orimaisia piirteitä sillä ei ollut yhtään, mutta molemmat kivekset olivat laskeutuneet, joten syytä ruunauksen lykkäämiselle ei ollut. Mars ruunausta varaamaan, vielä kerkeää ennen kesän ötökkäaikaa parantamaan haavat!!

   Poista
  2. Hohhoi, kuulostaa kyllä melkoiselta poninpitäjältä Anonyymi yllä... Aita väliin tai pallit pois asap. Ei voi puhua edes vahinkovarsasta, jos omistaja suorastaan kerjää verta nenästään. Tietämätön omistaja ja orivarsa tammalaumassa kuulostaa pelottavalta yhdistelmältä.

   Tsempit teille klinikalle! :)

   Poista
  3. Joo, vahinkovarsa ei oikeen sovi kuvaukseen, jos vartavasten pidetään nuorta oria aikuisen tamman kanssa samassa tarhassa....

   Kiitos! Kovasti jo itseä jännittää, vielä pitäisi odotella aika kauan...

   Poista
 4. Toivotaan mahdollisimman puhtaita papereita, mutta jos sieltä jotain löytyy, niin se on varmasti kullanarvoinen tieto, jotta pystyt jumppaamaan ponia oikein, etkä tee vahingossa hallaa sille.

  VastaaPoista
 5. Mikä oli diagnoosi?

  VastaaPoista