Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

13. syyskuuta 2016

Shetlanninponien Eliittinäyttely 2016

Pikkuhiljaa rupeaa viikonlopun menestys uppoamaan järkeen oikeen kunnolla -  lähdettiin hakemaan hienoa Eliittinäyttelyruusuketta, mutta kotiinviemisinä olikin sitten vähän enemmän tavaraa!

Aamu alkoi kello 4:45 kun puhelin pärähti soimaan, puoli kuudelta lähdin ajamaan tallille kun en malttanut olla kotona enää kauempaa. Minokselta ponnarit pois tukasta ja ponien pakkaus trailereihin, ja matka Kangasalle alkoi puoli seitsemän pintaan. Tämä reissu oli mun eka ponienkuskausreissu, kun sain siskon kaverilta kopin vuokralle. Jännitti jo ihan pelkkä ajomatkakin, mutta tallinomistajan perässä oli hyvä körötellä! Meidän mukana lähti siis kolme ponia, Minos ja ruunan kaksi tarha- ja tallikaveria; 2v Penni ja 8v Rosen. 

Ajomatka sujui hyvin, ja pelipaikallakin oltiin ihan hyvissä ajoin. Näyttelypaikkana toimi valtavan suuri ruohopelto, joten näin ensikertalaisenkin oli hyvä ja helppo parkkeerata yhdistelmä isolla alueella. 
Minoksen kanssa samassa luokassa piti olla kaksi muuta oria/ruunaa, mutta ne olivat peruuttaneet tulonsa, joten Minos oli ainut laatuaan luokassaan. 

Tuomarina Eliittinäyttelyssä oli Shetlannin saarilta tullut Irvine Burgess. Eliittinäyttelyssä ei jaeta ykkös, kakkos tai kolmospalkintoja, vaan ensimmäiseksi tullut kruunataan luokkavoittajaksi, ja loput sijoittuvat luokassa sitten tuomarin mielen mukaisesti. Hieno ja valtavan iso juttu on jo se, että ylipäätään mun pieni ruunani sai kutsun Eliittinäyttelyyn! 


Minos esiintyi hienosti, oli ehkä aavistuksen verran vaisu, joten mitään ruunan omintakeisia loikkia ei nyt nähty. Minoksellahan on etujaloissa kengät, joten musta tuntui että ruuna vähän varoi nurmipohjaa kun liikkeitä näytettiin. Tuomari kehui palkintoa tuodessaan, että Minos on "lovely condition". Pikkuruuna sai "kaulahuivin" kaulaansa ja ruusukkeen riimuunsa kiinni, ja lahjakassi kädessä hurskautettiin kuvattavaksi. Helppo luokkavoitto siis tuli, mutta luokkavoitto on aina luokkavoitto! Minos on hienossa kasvuvaiheessa, ehkä vähän liikaa on ruunamahaa tässä kesän mittaan kertynyt, mutta annettakoon se anteeksi ;-)

<3
Annoin Minoksen tallinomistajan pidettäväksi, ja otin seuraavan esitettävän käsiini, nimittäin Minoksen parhaan kaverin Pennin. 
Penni esiintyi ihan valtavan hienosti ja edukseen, ja siinä liikkeitä esittäessä huomasin itsekin, miten se voimalla työntää liikettä takaa eteen. Tallinomistaja (ja Pennin omistaja) kehui kehän jälkeen, että se liikkui ihan valtavan hienosti! Penni sijoittui luokassaan 5/6, mutta se ei tunnelmaa latistanut, kun sen verran hienosti nuori tamma esiintyi. 
Tässä kohtaa lykättiin nuoriso takaisin trailereihin, ja aloitettiin parin tunnin tauko ennen seuraavaa kehää, nimittäin Rosenin tammakehää!


Luokkavoittajan palkinnot Rosenia koristamassa

Koen itseni ihan valtavan onnekkaaksi, kun saan Rosenin kaltaisten valtavan hienojen ponien kanssa juosta näyttelykehissä. Viime vuonna tehtiin eka yhteinen esiintyminen, ja silloin tuloksena oli mm. Mynämäellä BIS1 ja Ikaalisissa kantakirjaus ykköspalkinnolla. Rosen on rakenteensa lisäksi luonteeltaan valtavan hieno tamma! Minoksen muuttaessa nykyiselle tallipaikalle lähes kaksi vuotta sitten, otti Rosen pikkuorin suojelukseensa. 

8-9vuotiaiden tammojen luokassa oli kahdeksan tammaa, mukaanlukien siis Rosen. Kyllä jännitti taas tämäkin esittäminen, mutta niin vaan siinä kävi, että Rosen nostettiin kärkeen ja näinollen kruunattiin luokkavoittajaksi! Toinen toistaan hienompia tammoja oli tämä luokka täynnä, joten Rosenin luokkavoitto oli ihan tosi mahtava juttu!BIS-kruunaus! 
Tammaluokan jälkeen odoteltiin hetki, jonka jälkeen menin kehään 4v ruunan, Rampen kanssa. Rampen kanssa on tänä vuonna pärjätty hienosti näyttelyissä, Ikaalisissa BIS3 (josta mulle eka parhaan esittäjän palkinto) ja Turussa Champion ori/ruuna (josta toinen parhaan esittäjän palkinto mulle). Rampe esiintyi hienosti ja liikkui tosi hyvin, mutta sijoittui luokassaan 3/6. Tyytyväisiä oltiin silti kaikki omistajasta lähtien, ihan jo siksi, että on saatu kutsu Eliittinäyttelyyn! 

Taas alkoi hetken odottelu ja jännäys, kun iltapäivällä oli vieä BIS-kehä, johon suunnattiin Rosenin ja Minoksen kanssa. Itse olin Rosenin narun päässä, ja Marjut otti Minoksen viereensä loikkimaan. Kiitos Marjut! 
BIS-kehässä allekirjoittanutta jännitti melkoisesti, kun Rosen otettiin kehän keskelle kolmen muun ponin kanssa. Ensin palkittiin BIS3 (Springfield Gisela) ja BIS2 (Usvaniityn June) ja kun jäljelle jäätiin me Rosenin kanssa kera oriluokan voittanut ori, oli hyvä kun hengittää pystyi! Nyt tätä kirjottaessakin rupeaa jännittämään! :-D 
Rosen hoiti homman ihan valtavan hienosti kotiin, ja tamma nappasi BIS1 voiton itselleen! Syystäkin, ihan valtavan hieno tamma se on. Ei ollut hymyssä paljon pidättämistä, kun napattiin voittokuvat. Kunniakierroksellakaan ei jalkojen särky enää paljoa painanut ;-)
Koska Rosen oli BIS nyt Eliittinäyttelyssä, pääsi se vielä osallistumaan Eliittien Eliitti kehään, johon siis kutsutaan kaikki aikaisempien vuosien Eliittien Eliitti tittelin itselleen voittaneet ponit. Rosenin kanssa kehässä oli kaksi muuta ponia, ori ja ruuna. 

Rosen nappasi tästäkin kehästä voiton kotiin, ollen siis loppuviimeksi luokkavoittaja, BIS1 ja Eliittien Eliitti 2016! Ihan valtavan upea ja mieletön saavutus!!! En voi tarpeeksi ilakoida tätä, ja vaikkei oma poni olekaan kyseessä, olen ihan äärettömän iloinen tästä!
Kotona olin sunnuntai-illalla vasta yhdentoista jälkeen, joten pitkä päivä oli kyseessä. Maanantaina menin tietty aamuksi töihin, jossa olinkin aika koomassa koko päivän. Rankkaa tää näyttelytoiminta! Nyt on vielä vajaan parin viikon päästä Minoksen kanssa Laatuponikilpailut (ääks!) ja lokakuun lopulla Loimaan rotunäyttelyt. Sitten onkin taputeltu tämän vuoden näyttelyt kasaan, ja voi jäädä innolla odottamaan ensi vuoden koitoksia!


<3
Valtavan suuret kiitokset Laura Taimiojalle ihan mielettömän upeista kuvista, allekirjoittanut ehkä nyyhkäisi kerran tai pari, kun nämä näki! Ihania muistoja, ihanasta päivästä! 

7 kommenttia

 1. Rosen on sen näköinen, että tietää todella arvonsa. Syystäkin <3

  VastaaPoista
 2. Paljon onnea jokaisen ponin menestyksestä!!
  Pitänee joskus tähdätä katsomaan Eliittinäyttelyä, vaikka se siellä niin törkeän kaukana onkin ;D

  VastaaPoista
 3. Kiitos kaikille onnittelijoille! Oli kyllä ihan huikea päivä! :)

  Ja ehdottomasti sitten katsomaan Eliittinäyttelyjä kaikki kynnelle kykenevät parin vuoden päästä, meidänkin matka kesti sen kolmisen tuntia, mutta oli sen arvoista :)

  VastaaPoista