Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

27. elokuuta 2013

Islanninhevosten jalostusnäyttely 24.-25.8.

Ensi alkuun pahoittelut kuvattomasta postauksesta! Meille kävi niinkin ikävästi, ettei saatu ketään tulemaan kuvaajaksi näyttelyyn mukaan, ja kuskina toiminut kaverin äiti ei voinut kuvata, koska joutui avustamaan mua ja Safia kehässä. Tekstipohjalla mennään siis.

Lähdettiin sunnuntaiaamuna yhdeksän pintaan Valpperia kohti hakemaan Safia, oltiin Outin kanssa katsottu edellisenä päivänä tavarat yhteen kasaan, joten ei tarvinnut tehdä muuta, kuin pistää Pahville pintelit jalkaan ja harjata kevyesti, sekä pakata tietty poni ja ponin miljoonat tavarat autoon.

Näyttelypaikalla oltiin kahden maissa, pysähdyttiin kaksi kertaa matkalla, eka stoppi oli Frossan ABC:llä jossa viivyttiin puoli tuntia, ja toinen vartin stoppi oli Hyvinkäällä jonkun rekkaparkin varjoisalla parkkipaikalla.
Safi ei oikein syönyt matkan aikana heinää, mutta kun me seistiin kopin vieressä ovi auki, rupesi tammallekin heinä maistumaan.

Näyttelypaikalla otettiin vaava ulos autosta ja heti ensimmäiseksi otettiin pintelit pois, ja voi että tamman jalat kutisi! Hirveästi piti niitä rapsuttaa. Hetken aikaa tamma sai syödä vapaasti vihreetä, ja kun toinen 2vuotias tammavarsa saapui paikalle, mentiin me mittaukseen.

Safi on tällä hetkellä säkäkorkeudeltaan 134cm ja lautaskorkeudeltaan 133cm. Tamman etupolven ympärys on 27cm ja etusäären ympärys on 16cm. Kahdesta viimeisestä lukemasta ei ole mitään tietoa, että onko ne hyviä mutta näillä mennään! Säkää toivoisin tammalle jostain vielä kasvavan sen kuutisen senttiä.

Itse olin jännittänyt näyttelyä viimeiset kaksi kuukautta, mutta kun vihdoin päästiin kehään, ei mua enää niin jännittänytkään. Mittaus sujui todella hyvin, Safi ei edes yrittänyt poistua paikalta! Hienosti tapitti paikoillaan.

Arvostelusa ensimmäisenä oli irtojuoksutus. Safi laukkasi tässä aluksi pelkästään, mutta saatiin me sieltä raviakin näytettyä, kuten myös vähän tölttiä. Passia ei nähty ollenkaan, ja käynti näytettiin narun päässä, josta kuulin tuomarin sanovan "very nice". Tamma kyllä käveli mukavan reippaasti eteenpäin!

Arvostelun aikana Safi seisoi ihan kivasti, vähän veti itseään kasaan, joten tätä on harjoiteltava kotona ja mätsäreissä, ettei kaula näyttäisi niin paksulta. Pari kertaa takapää yritti lähteä vähän seilaamaan johonkin suuntaan, mutta muuten tamma seisoi ja käyttäytyi tosi kivasti!

Pistän tähän alle tamman arvostelun, ensin vasemmalla on mitä arvostellaan, jonka jälkeen tulee numero, jonka tamma sai. Suluissa oleva numero tarkoittaa, mikä on tavoitenumero kyseissä kohdassa. Arvosteluasteikko on 1-5.

RAKENNE

Kehityaste 4 (5)

Pää, ilme/rakenne 3 (5)

Kaula, pituus 3 (5)
Kaula, kiinnittyminen 4 (5)
Kaula, paksuus 2 (5)
Kaula, muoto 3 (5)

Lapa, kulmaus 3 (5)

Selkä, ylälinjan muoto 3 (3)
Selkä, pituus 3 (3)

Lautanen, kulmaus 2 (3)
Lautanen, pituus 4 (5)

Sopusuhtaisuus, rungon muoto 4 (5)
Sopusuhtaisuus, rungon keveys 3 (5)
Sopusuhtaisuus, jalkojen pituus 3 (5)

Jalkarakenne, nivelet 4 (5)

Jalka-asennot, etujalat 3 (3)
Jalka-asennot, takajalat 3 (3)

Kaviot, kaviokulma 3 (3)

Jouhet, 4 (5)

LUONNE

Yhteistyöhalu, 2 (5)

Rohkeus, 4 (5)

Esiintyminen, 2 (5)

Reagointi (herkkyys), 2 (3)

Eteenpyrkivyys, 2 (5)

ASKELLAJIT

Ryhti, 2 (5)

Pään asento, 2 (5)

Askeleen pituus, 3 (5)

Liikkeiden korkeus, 3 (5)

Vauhtikapasiteetti, 2 (5)

Tasapaino, 2 (5)

Käynti, tahti 4 (5)

Töltti, tahti 3 (5)
Töltti, joustavuus, 3 (5)
Töltti, taipuvuus 3 (5)

Ravi, tahti 2 (5)
Ravi, joustavuus 3 (5)

Passi, taipuvuus ei esittänyt

Laukka, tahti 3 (5)
Laukka, joustavuus 3 (5)

PALKINTOLUOKKA II-

Allekirjoitan oikeastaan kaikki muut, paitsi yhteistyöhaluttomuuden, eikä tuon tasapaino nyt ihan noin huono ole! Tai on se ainakin parantunut siitä, mitä se oli kun tamma meille tammikuussa tuli. Yhteistyöhaluttomuuden pistän täysin vieraan paikan, ja pitkän ajomatkan piikkiin (3,5h). Kotona tuo tulee ravilla/töltillä/laukalla vastaan kun tarhaan menet, ja tulee aina mielellään ihmisen mukaan.

Mihin sitten olen tyytyväinen? Jalka-asentoihin ja kavioiden arvosanoihin ihan törkeän tyytyväinen! Ja käyntiin, tottakai. Sekä selkään ja kaulan kiinnittymiseen. No, oikeastaan kaikkiin, joista nappasimme melkein korkeimman arvosanan, tai korkeimman mahdollisen.

Sekä tietysti palkintoluokkaan olen tyytyväinen! Menimme hakemaan kakkospalkintoa tuolta, ja sanoinkin kaikille, että olen kaikkeen muuhun tyytyväinen, paitsi kolmoseen. Tamman käyttäytyminen ansaitsi myös paljon kiitosta.

Mun silmään se on edelleen kaunein islantilaisvarsa ikinä, vaikka tuomari ei oikein välittänytkään. Kyseinen tuomari antoi vain neljälle yksivuotiaalle (joita oli paljon!) ykköspalkinnon, ja kaikki ykköspalkinnon saaneet olivat pitkäjalkaisia honkkeleita, joita voi kuvitella näkevän askellajiradalla. Safi on tuommoinen sopiva maastomakkara, jonka jalka ei ehkä nouse yhtä koreasti, mutta maastoiluun ja matkaratsastukseen on varmasti oikein oiva peli!

Ei siis ollut turha reissu, ja nyt nokka kohti syyskuun mahdollisia mätsäreitä!
   

5 kommenttia

  1. "Kyseinen tuomari antoi vain neljälle yksivuotiaalle (joita oli paljon!) ykköspalkinnon, ja kaikki ykköspalkinnon saaneet olivat pitkäjalkaisia honkkeleita"

    Mitenkäs ne kaksivuotiaat sitten, oliko ne "maastomakkaroita" Safin malliin? :D Olin tulossa valittamaan, että miksi ei ole jo näyttelypostausta täällä, ja täältähän se löytyikin. Mitä lie blogger taas vaihteeksi sekoillut, kun ihan ohi mennyt tämä. :D

    Harmi, että ette saaneet kuvaajaa matkaan. Ja ihme, ettei siellä muka ollut edes virtuaalihevosharrastajat paikalla kameroineen? :D Höh.

    VastaaPoista
  2. Jessi, tuolla oli vain toinen 2v tamma, mutta oli se kyllä kevyempi, mitä Safi on :-D se sai II+ palkinnon.
    Haha, niin käy joskus! :D mullakin blogger näytti pari päivää, että ketään ei ois postannut mitään, oli pakko kattoa noi kaikki blogit läpi, mitä luen, että pitääkö paikkansa muka.

    Muakin harmittaa suuresti, ettei saatu kuvaajaa mukaan :( mä en kauheesti kerenny kattomaan sinne katsomoon, ku joko juoksin raipan kanssa tamman perässä, tai tasasin hengitystä ja seisotin tuota :-D täytyy pistää kyselyä vaikka hötölään!

    VastaaPoista
  3. Kannattaa pistää kyllä v-puolelle kysymystä, josko joku ois ollu kuvaamassa :D huono mäihä saa olla etteikö muka kukaan ois kuvannu!

    VastaaPoista
  4. http://visionahevoset.blogspot.fi/2013/09/hevoshistoriaani-part-9.html

    Vähä haastetta :)

    VastaaPoista
  5. hooo miten ihana ulkoasu, banneri ja kaikki :OO ja ihana blogin nimikin!

    http://evesbloggg.blogspot.fi/

    VastaaPoista