Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

3. helmikuuta 2013

Varsa tutustuu suureen maailmaan

Käytiin tänään Melexin, Safin, meikän ja Safin toisen omistajan kanssa taluttelemassa senioria ja junioria Valpperin "suuressa maailmassa". Minä siis taluttelin Safia, ja tamman toinen omistaja talutti Melexiä.

Alkuun Safi yritti tehdä parit pysähdykset, kun oltiin päästy pihalta pois, mutta maiskutuksella ja sillä, että Melex vaan jatkoi matkaa, tammakin jatkoi kävelyä. Ei se tainnut pysähtyä kunnolla kertaakaan, mutta hidasti todella paljon. Varsu katseli ympärilleen, vaikutti uteliaalta muttei millään lailla pelokkaalta/yltiöjännittyneeltä. Melex käveli välillä varmaan kymmenen metriä meidän edellä, eikä tammalle tullut yhtään kiire kaverin luo, vaikka otettiin parit pysähdykset.

Harmi ettei saatu itse lenkille kuvaajaa mukaan, jos ensi kerralla?

Itselleni vaikeinta kyllä koko hommassa oli pysyä rauhallisena. Vastaan tuli yksi auto, joka onneksi hidasti aika kivasti, ja jonka Safi otti vastaan paremmin kuin hyvin. Auton jarrut tai jotkut muut osat vinkuivat ohituksen jälkeen, jolloin varsa käänsi päätään auton menosuuntaan, ei minkäänlaista hötkyilyä tai pakoyrityksiä. Loistavaa!

Mentiin yhdelle hiljaisemmalle hiekkatielle (okei, Valpperissa kaikki tiet on hiekkateitä), jota ollaan Melexin kanssa kulutettu ahkeraan vielä pari vuotta sitten. Tietä ei oltu lanattu, joten itse kävelin toista autonrenkaan jälkeä, Safi käveli siinä keskellä lumessa (joka kyllä kantoi varsun painon) tai sitten toiselle puolella tietä, toisessa autonrenkaan jäljessä. Fiksua antaa sen verran narua ensimmäisellä maastoreissulla vieraassa paikassa. No, hyvin meni enivei, joten turha sitä on murehtia!

Meidän tuleva uimapaikka aiheutti vähän ihmetystä, kun puskien keskeltä yhtäkkiä tuli esiin suht iso aukea paikka. Sinne mennään sitten kesällä tutustumaan Selssin kanssa. Tänäänkin tamma yritti tunkea itseään vesiämpäriin.



Mentiin varmaan yhteen suuntaan 1km - 1,5km (oon superhuono arvioimaan matkoja/etäisyyksiä) ja yhdessä kohtaa sitten metsässä vilisin hiihtäjiä. Melex teki stopin kun rupesi kuulemaan metsästä ääniä, mä hivuttauduin Safin kanssa Melexin lähelle, että tamma saa ruunasta vähän turvaa. Se mitään turvaa olisi tarvinnut, katsoi korvat hörössä hiihtäjien menoa siellä puiden keskellä. Sai taas aimoannoksen kehuja pikkuinen.

Hiihtäjien latu ylittää yhdessä kohtaa tien, joten käännyttiin sitä ennen kotia päin, Melexin vauhti kiihtyi, jolloin kiihtyi Safinkin. Käynnissä pysyttiin, ja kuunneltiin silti hidastamis käskyjä. Kun Melex rauhottui ja malttoi kävellä normaalia kävelyvauhtiaan, Safikin rentoutui, tutki turvallaan maata ja päriski, välillä ihmeteltiin jotain puukasaa, mutta yleensä mentiin kyllä rennosti kävellen korvat hörössä :-) mahdottoman fiksu mukula!

Kotona kokeiltiin paria loimea, tammalle menee 115cm kaulakappaleeton fleeceloimi, sekä Selssin 105cm kokoinen kaulakappaleellinen fleeceloimi. Kuitenkin, Selssin 105cm kokoinen sadeloimi on edestä vähän liian ahdas, muuten olisi sekin aika passeli! :-D Pieni!
Sain eilen Liinun ja Ponin omistajalta kokeiluun yhden Dianan 115cm sadeloimen, joka olisi muuten ollut ihan loistavan kokoinen, mutta loimen etuosaan mahtuisi varmaan kolme Safin kokoista varsaa samaan aikaan. Tuolla on kyllä simmoinen karva päällään, että tarvitsisi sadetakin päälle varmaan vain jossain kovimmassa räntämyrskyssä. Toisaalta, hevosilla on kyllä kunnollinen suoja tallilla.

Selssin ihkauus riimu!

Käytettiin tamman suussa myös nuorukaisen omat, uudet kuolaimet! 11,5 kokoiset Sweet iron -kolmipalat. Ja päässä oli kanssa Börjesiltä eilen ostetut issikkasuitset. Kuvia saatte hmm joskus, kun lapsi malttaa pitää suutaan hetken kiinni, tänään maisteltiin kuolainta niiin innokkaasti. Täytyy nyt käyttää suitsia lapsosen päässä aika ahkeraan, että tottuu niihin kuolaimiin kun 16.2. lähdetään mätsäröimään.

Harjasin tamman vielä sitten läpi, malttoi seistä aika kivasti paikoillaan, kavioiden nostaminen on vähän haastavaa, tamma kävi polvillaan, kun ei halunnut ymmärtää sitä, että sitä toista jalkaa ei saa pois, vaikka kuinka riuhtoisi.

Tuli kyllä niiin hyvä fiilis, kun tuo varsa on noin fiksu! (*kopkop*)

8 kommenttia

  1. Incredible quest thеre. What happеned аftеr?
    Takе caгe!
    Also see my website - V2 Cigs Reviews

    VastaaPoista
  2. luulin että joku ano on tullu haukkumaan meiän varsankasvatustaitoja :(

    VastaaPoista
  3. onko se liinun varsa lähtenyt jo uuteen kotiin?

    VastaaPoista
  4. Ano, juu on! Onni on tällähetkellä varsapihatossa.

    VastaaPoista
  5. Vooi tosi ihana toi varsa !:) ja muutenkin aivan huippuja kuvia kaikki ja ne on tosi hyvin sommiteltu tekstin joukkoon !:)
    Ulkoasukin on tosi hienoa ja omanlainen ! Sekä nuo palapeli kuvat on aivan ihana idea !:D
    Liityin ehdottomasti lukijaksi !:)

    ps. Mun blogin voi käydä tsekkaa osoitteesta lifespill.blogspot.fi

    VastaaPoista
  6. Hi there, yes thіѕ post is truly good anԁ I havе
    leаrnеd lot of thingѕ frοm it conceгning blogging.
    thanks.

    my webpage: V2 Cigs

    VastaaPoista
  7. What's up every one, here every one is sharing such know-how, so it'ѕ pleаsant
    to rеad thiѕ websіtе, and
    I used to go to see this wеb ѕite all the time.


    Аlѕо visit mу webpаge silkn reviews

    VastaaPoista
  8. Excellent post hοweѵer , Ӏ
    wаs wonԁering if you coulԁ write a litte morе on this subjeсt?
    I'd be very thankful if you could elaborate a little bit more. Kudos!

    Also visit my web page; http://www.csqa.org.tw/

    VastaaPoista