Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

6. syyskuuta 2017

Rotunäyttelyä, Hippoksen näyttelyä ja ohjasajokurssia

Siinäpä lyhyesti meidän parin viime viikon ohjelmanumerot! Kauan on kestänyt tulla tänne päivittämään, lähinnä odotellen kuvia, mutta kun lupia kuvien käyttöön ei ole heltynyt, niin palaillaan mahdollisesti sitten niiden kanssa myöhemmin :-) luvaton kuvien käyttö on ehdoton no no mulle, niinkuin sen pitäisi ihan jokaikiselle muullekin olla.

Mennään aikajärjestyksessä, joten 26.8. huristeltiin tallinomistajan kanssa letkassa Huittisiin shetlanninponien rotunäyttelyyn. Mulla oli kyydissä Minos ja Penni 3v, ja tallinomistajalla oli kyydissä Rosen kera varsansa Topon, sekä meikäläisen juniori-Isla.
Matka ei alkanut ihan hirveän hyvin - tallilta lähdettiin allekirjoittaneen takia 10minuuttia myöhässä, ja piti vielä koukata kylän keskustan kautta hakemaan Nesteeltä autoon jäähdytinnestettä, kun auton lämmöt nousivat vähän turhan paljon. Ystävällinen miesasiakas tuli laittamaan Kauhu-Kiaan jäähdytinnestettä, kun allekirjoittanut ei uskaltanut korkkia itse avata.
Ystävällisen asiakkaan toimesta päästiin kuitenkin pian jatkamaan matkaa, ja kun loppumatkasta ajettiin vielä kerran harhaan, niin mulla ei meinannut järki enää riittää hommaan yhtään. Tykkään olla ajoissa joka paikassa, ja viimetipassa huristelu ei sovi mulle ei sitten yhtään!

Hyvissä ajoin kuitenkin kaikesta stressaamisesta huolimatta päästiin perille, ja saatiinkin odotella tovi ennen ensimmäisen kehän alkua. Turhaa stressiä siis!

Charlotta Turun ohjasajokurssilla 2.9.
Minos taisi olla ensimmäisenä, sen luokassa oli sen lisäksi kaksi kolmivuotiasta oria. Tuomarina Huittisissa oli brittiläinen Rachel Bown. Tuomari katsoi tarkkaan rakenteet, ja kaikki ponit arvosteltuaan tultiin samaisessa järjestyksessä kaartoon - Minos oli siis luokassaan kolmas eli viimeinen.
Arvostelu oli kuitenkin mielestäni oikein kiva, ja palkinnoksi saatiin tällä kertaa IIp.
Good type, nice head + eye. Deep body, a little bit low on tail set. Could have a little more bone + and better allingment(?) of pattern & hoof. Moves straight, covering the ground well. Carrying a little too much weight. 

Minoksen jälkeen oli vuorossa jo hieman väsähtänyt Isla. Vuotiaiden tammaluokka oli aika kova, ja ennenkaikkea suuri! Tammoja oli ilmoitettu luokkaan yhdeksän, eikä yksikään ollut jäänyt pois.
Ihan ei jumbosijaa saatu, mutta melkein! Isla jäi luokassaan sijalle 8/9, ja palkinnoksi tammakin sai IIp. Arvostelu tälläkin mielestäni ihan kiva!
Nice type of filly, good eye + head + hair. Deep body, high on croup. Could have a little bit more bone. Moves straight, covers the ground, but could show little more action. 

Tuomarin kanssa olin kyllä ihan samoilla linjoilla, Isla väsähti joten mitään presenceä se ei kehässä näyttänyt. Näin tällä kertaa!
Vielä nuorissa oli näytettävänä Minoksen bestis Penni, joka sijoitettiin luokassaan toiseksi (yhteensä neljä ponia), ja palkittiin sekin kakkospalkinnolla.

Aikuisista tammoista esitin Rosenin, joka saikin meidän porukan päivän ekan ykköspalkinnon voittaen luokkansa, ja Rosenin tammavarsa Topo voitti sekin luokkansa saaden kakkospalkinnon, ja ollen vielä paras tammavarsa ja champion varsa. Topo näytti vielä kaikki mahdolliset juhaliikkeensä, jolloin kiittelin onneani että olin Rosenin narun päässä... :-D

"Omien tallilaisten" jälkeen esitin vielä aikuisen ruunan, joka sai sekin kakkospalkinnon ja oli luokassaan 2/2. Tuhat ja yksi kakkospalkintoa siis jäi näistä näyttelyistä käteen!

Charlotta Turun ohjasajokurssilla 2.9.
Huittisten näyttelyiden jälkeen levättiin pari päivää, ja 30.8. kurvailtiin Littoisiin Hippoksen tamma- ja varsanäyttelyyn. Olin edeltävän yön töissä, ja kerkesin ennen tallille lähtöä ottamaan tunnin pikatirsat, ja niillä unilla meninkin sitten seuraavankin yön töissä. Kooma oli erittäin lähellä!

Neljän ponin kanssa lähdettiin Littoisiin, tuomareina Littoisissa olivat Marianna Paavolainen ja Liisa Kaitala.
Mä en muiden esitettävien pisterivejä tänne laita, mutta omat kuitenkin!

Minos mitattiin säkäkorkeudelta 97,5cm korkuseksi, ja lautasilta korkeutta löytyi 99cm. Kaviopisteitä saatiin kahdeksan! Näitä olin jännittänyt etukäteen, Minoshan sai vuotiaana kaviopisteitä vain kuusi, koska etukaviot olivat pystyt. Nyt ei ole pystyistä kavioista tietoakaan enää :-)
Minoksen pisterivi näytti tältä:
Tyyppi 8
Pää ja kaula 8
Ylälinja 8,5
Etuosa 7,5
Takaosa 7,5
Etujalat ja liikkeiden säännöllisyys 7,0
Takajalat ja liikkeiden säännöllisyys 7,0
Käyntiliikkeet 7,0
Raviliikkeet 7,0
Yleisvaikutelma 7,5
Kaviot 8

Palkitaan II palkinnolla.
Raviliikkeet olivat suoraansanottuna aika karvas pettymys, musta ruunan ravi on sen parhaimpia puolia! No, näin tälläkin kertaa.

Islan pisterivi näytti puolestaan tältä:
Tyyppi 8
Pää ja kaula 8,5
Ylälinja 7
Etuosa 8,5
Takaosa 7
Etujalat ja liikkeiden säännöllisyys 6,5
Takajalat ja liikkeiden säännöllisyys 7
Käyntiliikkeet 7,5
Raviliikkeet 7
Yleisvaikutelma 7
Kaviot 7

Palkitaan II palkinnolla. Islalla säkäkourkeutta löytyi 92,5cm ja lautaskorkeutta 93cm.
Islan (etu)jalkapisteitä perusteltiin seuraavinlaisin kommentein: "Mej hajajalk., erit. oikea. Kerii."
Kakkospalkintokasoin lähdettiin siis Littoisistakin kotia päin. Kyseessä on kuitenkin nuori poni, joten en vaivu epätoivoon ;-)

Littoisten näyttelyn jälkeen levättiin taas pari päivää (ja aloitettiin allekirjoittaneen kesäloma!!) ja lauantaina 2.9. lastasin Minoksen traileriin ja hurskautettiin vajaa tunti Charlotta Turun ohjasajokurssille! Minos on niin näppärä kuljetettava, että sen kanssa pärjää yksinkin erittäin helposti.

Lotan ohjastamana babyväistöjä! Hienosti ruuna kyllä väisti, sitten kun itse vaan oppisi :-)
Lotan ohjasajokurssille olin ilmoittautunut muistaakseni ihan elokuun alussa, tai heinäkuun puolella, joten kurssia oltiin jo tovi odoteltu. Ja kaikean odottelun arvoista olikin, nimittäin tunnin loputtua ilmottauduin jo seuraavallekin, sen verran hyvä oli!

Tunnilla oltiin Minoksen kanssa ihan kahdestaan, aloitettiin ensin niin, että ohjasajoin tavalla, johon olen itse tottunut. Hetken katsottuaan varsinainen tunti alkoi, ja paljon vinkkejä saatiinkin kotiinviemisiksi.
Helppoa tämä homma ei missään nimessä ole - itse olen tottunut ohjasajaen kulkemaan takaviistossa, mutta nyt piti ensin irroittaa sisäohja silan ohjasrinkulasta, ja kulkea suurinpiirtein silan/ohjasajovyön kohdalla. Ihan mielettömän vaikeaa! Jatkuvasti ajauduin takaisin tuttuun ja turvalliseen takaviistoon.
Normaalisti olen myös ohjasajaessa käyttänyt apuna raippaa, ja sillä opettanut esimerkiksi Ponille pohkeenväistöt niin ravissa kuin käynnissäkin. Nyt sain kuitenkin jättää raipan heti alkutunnista kentän reunalle.
Harjoiteltiin myös sitä pohkeenväistöä, ensin Lotta selitti että mitä kuuluisi tehdä, mutta eihän siitä tullut ei sitten yhtään mitään! :-D Hienosti Minos kyllä teki pätkät pohkeenväistöä Lotan ohjastamana kumpaankin suuntaan. Sanoinkin, että se on niiin helpon näköistä, kun sen osaa.

Pohkeenväistöjä, oikealla kohdalla kulkemista ja sisätakajalan mukaan ottamista käännöksissä, sekä asettumista kulmiin, ollaan nyt harjoiteltu kotona kerran. Saatiin myös kotiläksyksi harjoitella eteenpäinpyrkimystä, Minoksella ei alkutohinan jälkeen kun ole kiire mihinkään... :-)
Liikaa en ole ruunan pääkoppaa nyt viitsinyt rasittaa, kun lauantaina on kauan odotetut Laatuponikilpailut! Laatareiden jälkeen keretään sitten harjottelemaan näitä juttuja lisää ennen seuraavaa kertaa, sekä aloittaa se laihis kärryjen edessä!

Allekirjoittanut ja aiiivan liian leveä ohjasote. Harrastin vuoden päivät lännenratsastusta, ja omaksuin leveän ohjasotteen vähän turhankin hyvin

Kaikki kuvat © Aura Sainio, älä kopioi!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti