Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

11. syyskuuta 2017

Laatuponikilpailut 2017

Kauan odotettu ja vielä kauemmin jännitetty päivä koitti vihdoin taas lauantaina, kun suunnattiin kaverin ja kahden ponin kera Hämeenlinnaan Aulangon ihaniin maisemiin, Laatuponikisoihin tietty!
Mukana oli Minos 3v ja kaverin parivuotias rautias shettistamma.
Aamulla lähdin kuudelta ajamaan tallille, ja illalla olin kotona puoli yhdentoista jälkeen. Pitkä päivä oli taas, mutta jälleen kerran sen arvoista. En malta odottaa ensi vuotta, vaikka pakko myöntää, että Minoksen ajokoe kauhistuttaa jo valmiiksi!

Minos on ollut "laatareissa" siis kerran aijemmin, kun nämä pippalot ovat avoinna 2-5 vuotiaille poneille (poikkeuksena esimerkiksi 5vuotiaina varsoneet tammat, jotka saavat siis osallistua vielä vuoden vanhempanakin), vuoden takaiseen postaukseen pääset tästä. Ensi vuonna olisi jo alustavissa suunnitelmissa siis aikomus lähteä niin Minoksen, kuin myös Islankin kanssa matkaan. Tällöin me oltaisiin kyllä ehdottomasti jäämässä paikan päälle yöksi, koska lauantaina kisaavat 2-3vuotiaat ja sunnuntaina 4-5vuotiaat ponit.

© Hertjekker.net / Mirella Ruotsalainen
© Minna Harmaala / Takaisin lähtöruutuun

©Minna Harmaala
Paikan päällä oltiin ekana, koska meillä oli hyvinkin väljä aikataulu matkan teon suhteen. Käytiin ilmottautumassa ja ihmeteltiin sadesäätä autossa sisällä, onneksi päivän mittaan missään kohtaa ei satanut kaatamalla!
Kisapaikkana toimi siis Aulangon ratsastuskoulu, maneesissa oli lauantaina irtohypytyskuja, ja rakennearvostelu oli kentällä. Kurjasta säästä johtuen kenttä oli aikamoista velliä, mutta näillehän ei ketään voi mitään. Siellä juostiin niin että rapa lensi Minoksen kylkiä myöten! Pystyssä pysyttiin, vaikka omistajalla välillä vähän vaikeuksia olikin.. :-D

Ensimmäisenä ohjelmassa oli kaverin parivuotiaan tamman irtohypytys, jonka jälkeen oli taas reipas tunti luppoaikaa. Istuttiin katsomossa katsoen muita parivuotiaita varsoja hyppäämässä, ja käytiin kääntymässä tamman kanssa rakennearvostelussa. Parivuotiaat olivat käyneet kujassa hyppäämässä ja rakennearvostelussa 14:30 mennessä, jolloin oli tuomarien tauko ja parivuotiaiden palkintojenjako. Kun palkintojenjako oli suoritettu, napattiin Minos alas trailerista, ja siitä alkoikin hirmuisen pelottavat 20 minuuttia, mulle meinaan! Sanoinkin matkaseuralle, että olen viilipytty niin kauan, että otetaan Minos alas trailerista, ja niinhän se menikin :-D

Hypytys sujui hyvin, tosin Minos vähän vierasti vierasta ihmistä, eikä olisi oikein mielellään antanut kiinni. Mä olen kuitenkin ehdottoman tyytyväinen este- ja askellajipisteisiin!
Este- ja askellajiarvostelut pisteineen ja kirjallisine arvosteluineen tässä heti perään;

Irtohypytys, tuomarit Lotta Lehtonen & Salla Varenti

HYPPYTEKNIIKKA - Terävä ponnistus, jäntevä hyppy. Pisteet 7,8
KAPASITEETTI - Matkaavoittava laukka, vaikuttaa kyvykkäältä. Pisteet 7,8
YLEISVAIKUTELMA - Rohkea ja esteälykäs. Pisteet 8

Estekeskiarvo 7,800


©Minna Harmaala


© Leena Kahisaari

Askellajit, tuomarit Karoliina Nieminen-Poutanen & Katja Törrönen

KÄYNTI - Puhdas, selvä tahti, tarmokas, melko irtonainen. Pisteet 8,5
RAVI - Puhdas, tänään melko lyhyttä ja muuttuu helposti kiireiseksi. Pisteet 7,5
LAUKKA - Puhdas, melko hyvä rytmi. Liikkuu tasapainoisena. Pisteet 8,4
YLEISVAIKUTELMA - Positiivinen, yritteliäs ja yht. työkykyinen. Pisteet 8,5

Askellajikeskiarvo 8,000

Ihan mielettömät pisteet Minos sai käynnistä ja laukasta! Myös estetuomareiden "rohkea ja esteälykäs" lämmitti mieltä lauantaina, ja edelleen! Laatuponeissa on mukavaa juuri tämä, että sieltä saa omasta ponista monen ammattilaisen arvostelun samalla kertaa.
Odoteltiin tovi, että päästiin rakenteeseen, pyörähdettiin siellä ja laitettiin Minos takaisin traileriin odottamaan palkintojenjakoa. Minoksesta meinattiin seuraavaa rakenteen osalta;

Rakenne, tuomarit Tuula Pyöriä & Marjo Sutinen

TYYPPI - Ryhdikäs. Hyvä rotuleima. Saisi olla suurilinjaisempi. Pisteet 7,5
PÄÄ JA  KAULA - Ilmeikäs pää. Hyvänmuotoinen kaula. Pisteet 8
YLÄLINJA - Lihaksikas. Pisteet 7,5
ETUOSA - H. piirteetön lapa. Hyvä syvyys. Pisteet 7,5
TAKAOSA - Luisu lautanen. Lyhyt reisi. Pisteet 7
ETUJALAT JA LIIKKEIDEN SÄÄNNÖLLISYYS - Hento luusto. Vej. suppuvarpainen. Pisteet 7
TAKAJALAT JA LIIKKEIDEN SÄÄNNÖLLISYYS - Hento luusto. Lyhyet vuohiset. Kiverä kinner. Pisteet 6,5
KÄYNTILIIKKEET - Aktiivinen, matkaavoittava. Pisteet 8
RAVILIIKKEET - Aktiivinen. Melko hyvä mekaniikka. Saisi olla matkaavoittavampi. Pisteet 7,5
YLEISVAIKUTELMA - Pisteet 7,5

Rakennekeskiarvo 7,400


© Leena Kahisaari
Rakennekeskiarvo näytti tulostaululla aluksi keskiarvoa 6,700. Kauhistelin tätä ja samalla ihastelin muita ruunani saamia keskiarvoja - mielenkiinnolla odotin arvostelupapereita, että näkisin että mikä siinä ruunan rakenteessa nyt niin mättää, että noin onneton keskiarvo saatiin.

Kolmivuotiaiden palkintojenjako alkoi muistaakseni 17:10 paikkeilla, jossa Minos palkittiin ensin sijalle 6./13., sekä parhaana kolmivuotiaana shettiksenä. Okei, pakko myöntää, että ruuna oli ainut shettis kyseisessä luokassa mutta paras mikä paras! :-D
Olin jo tässä kohtaa mielettömän tyytyväinen sijoitukseemme, olin aamulla lähtenyt eriparisukissani sillä mentaliteetillä liikkeelle, että oltaisiin puolenvälin paremmalla puolella.

© Minna Harmaala
© Minna Harmaala, miten kaunis pää Minoksella on <3 
Käytiin hakemassa arvostelulaput, ja kaveri rupesi tässä kohtaa ihmettelemään Minoksen rakennekeskiarvoa. Laskettiin se itse uudestaan, ja saatiin keskiarvoksi 7,4. Tallustettiin toimistoon, ja sieltä olikin jäänyt yleisvaikutelmasta yksi piste pois - Exceliin oli naputettu tästä kohdasta pisteitä saaduksi vain 0,5 joten ei ollut ihme, että keskiarvo oli hieman onneton :-D virhe korjattiin ja omistaja oli tyytyväinen lopputulokseen! Minoksen loppusijoituskin nousi pykälän verran, eli Minos oli kolmivuotiaiden 5/13. Mielettömän hienosti!

Yleisvaikutelma keskiarvo 8,250
Yht. keskiarvo 7,863
Sija 5/13, paras 3v shetlanninponi.


© Minna Harmaala

4 kommenttia

  1. Olin ensimmäistä kertaa katsomassa tuota Laatuponikilpailua lauantaina ja oli mukava nähdä Minos ihan livenä! Kyllä se on jotenkin hienoa, että pienet shettikset osallistuvat ihan samoihin karkeloihin ja samoihin luokkiin pärjäten kuin isot, jopa hevosen kokoiset ponit.

    Onnittelut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, olisit tullut nykäsemään hihasta! :-D
      Ja sanos muuta, munkin mielestä on hienoa, että nää pikkuset pääsee myös mukaan tälläisiin kisoihin. Vielä, kun näissä kisoissa vaikuttaa se keskiarvo, voi pikkuponikin pärjätä isojen joukossa. Mä olen äärettömän tyytyväinen Minoksen suorittamiseen lauantaina kujassa!

      Kiitos paljon :-)

      Poista