Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

22. helmikuuta 2015

Klippauspohdintaa

Lyödään ensin faktat pöytään, että kaikille tulee selväksi, miksi tämmöistä nyt pohdin;

1. Poni on hyvin karvainen poni, ja tämä karvainen poni ei tiputa talvikarvaa pois. Tai ei ole näinä kolmena vuotena tiputtanut, mitä olen ruunan tuntenut. Ts. Poni tiputtaa pitkän suojakarvan, mutta paksu pohjavilla ei vaihdu pois. Aikaisempina vuosina ruunaa on klipattu joskus hyvinkin myöhään, joskus vähän aikaisemmin. Silti ruuna on kasvattanut hyvän, paksun ja pitkän talvikarvan.

2. Poni on päässyt vähän lihoamaan, ja otus pitäisi saada laihtumaan ennen kesän laidunlomaa.

3. Jos tämä kevät on näinkin lämmin, miltä nyt näyttää, niin eihän tuo jaksa kunnolla liikkua paksun karvansa kanssa -> klippaus?

4. Ruuna kuitenkin asuu pihatossa, joten kokoklippausta en nyt haluaisi tehdä, vaan jonkun sievän pienehkön klippauksen, joka kuitenkin viilentäisi sopivasti, mutta mikä ei vaatisi järkyttävää loimikasaa päälleen.

5. Millaisten loimien kanssa ruuna pärjäisi pihatossa? Varastosta löytyy valmiiksi fleeceä, 100g sadetakkia, n. 200g toppaa ja vuoretonta sadeloimea. Ajattelin jotain semmoista klippausta, jonka kanssa pärjäisi tuolla 100g high neck sadetakilla.

6. Tähän mennessä olen ajatellut kolmea vauhtiraitaa molemmille kyljille, Outi heitti ehdotukset siivistä ja salamoista, salamiin ehkä kykenisin itsekin, mutta siivet menee kyllä oman osaamisalueen yli ja reippaasti!

7. Tarvitsevatko nuo (tarpeeksi viilentävät?)  klippaukset edes loimea?! Olen ihan amatööri kun puhutaan klippauksesta, yleensä olen vetänyt tuon kokonaan kaljuksi myöhemmin keväällä, kun on tarpeeksi lämmin kokoaikaiseen nakuiluun.

Heittäkää vinkkejä, neuvoja ja ehdotuksia klippauskuvioiksi! Ajattelin klipata tuon tuollaisella pienellä koirantrimmaus koneella, joka pitää niin hiljaista ääntä, että uskoisin Ponin kykenevän olemaan klipattavana ilman rauhoittavaa. Toivon ainakin. Vapaaehtoiset, Turun lähialueella asuvat osaavat klippaajat ovat myös tervetulleita taiteilemaan Ponin kylkiin ilmastointiaukot! ;-)

Maaliskuussa '13 mätsärissä, kunnon talvikarvassa. Lavassa näkyy pieni raja, mistä vaihtanut karvaa.
(ompa se RUMA)
Nakuna Juhannuksena '14

6 kommenttia

  1. Meiän tallilla on muutama tuntiheppa klipattu nyt tällä tavalla. Tuo kuvan hevonen on paksukarvainen suomenhevonen(vaikka kuvassa pitkä karva näyttääkin lyhyemmältä kuin oikeasti on), joten klippaamattomana se oli aina estevalmennuksen jälkeen aivan märkä vaikka olisi ollut -10 pakkasta. Nyt ei enää nollakelilläkään hikoa läheskään yhtä paljon, pääasiassa satulan alta. Loimituksesta en osaa sanoa mutta ei ainakaan nyt nollakelillä ole tarvinut mitään kun ei ole satanut.

    VastaaPoista
  2. Pahan näköinen tuo vuoden -13 karva. Oletko miettinyt niitä cushingkokeita? Nykyään kun sen voi tehdä yhdellä verinäytteellä ja vasta jos epäily on aiheellinen, voidaan jatkaa rasituskokein.
    Tutkiahan tuo ainakin pitäisi. Minusta tuo karvan vaihtumattomuus on aina vakava oire jostakin ja jos painokin nousee, niin kyllä hälyytyskellojen pitäisi soida.

    Meillähän Candy oireilee aika tavalla samoin ja tarkkana saa olla mikä on normaalia ja mikä epänormaalia silloin kun puhutaan shettiksestä joka nyt ylipäätään on talvisin lihava ja karvainen. Siksi varmaan monen shettiksen oireet jätetään huomioimatta ja ne saavat jopa jatkaa sukuaan vaikka ovat vakavasti sairaita.

    VastaaPoista
  3. Tiia, kiitoksia vinkeistä :-)

    Turre,olen pohtinut mutten ole otattanut, ell on kuitenkin tulossa ensi viikon pe tallille, jos sitten samalla ottais ne verikokeet. aikaisemmat verikokeet viime syksynä oli täysin ok.
    lihominen voi myös johtua ihan laiskasta omistajasta, joka ei ole näin talvella ollut kovin aktiivinen liikuttamisen suhteen ;-)

    VastaaPoista
  4. Meillä oli 3 raitaa ponilla yhdessä vaiheessa, enkä loimittanut mitenkään alle 15 asteen pakkasilla. Jos meni sen yli niin sitten oli 150g sadeloimi ja hyvin Aatu pärjäsi :)

    VastaaPoista
  5. Oho! Onpas Pasista tullut vaalea sitten varsa-aikojen :D

    VastaaPoista
  6. Pempu, joo, Poni on vaalentunu ihan törkeästi näinä kolmena vuotena, mitä ruunan olen tuntenut :D vuosi vuodelta vaan vaalenee!

    VastaaPoista