Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

17. joulukuuta 2013

Hierojaa ja kenkääjää

Ponilla kävi viime viikon torstaina hieroja, nyt toiseen kertaan. Kyseinen hieroja hieroi Ponin joskus loppukesästä, kun käytiin vielä valmennuksissa. Silloin ruuna hyppi aika reippaasti pystyyn eikä oikein osannut rentoutua. Tämä meidän hieroja kävi siis shetlantilaisorinsa kanssa samoissa Kanin valmennuksissa, kun meikäpoika ja Poni.

Mä vähän jännitin, että miten ruuna jaksaa tällä kertaa käyttäytyä, mutta hyvinhän tuo!
Mitään suurempia jumeja ei tälläkään kertaa löytynyt, lanneselkäkään ei tällä kertaa ollut ihan umpijumissa, mutta selkä vasemmalta puolelta oli jonkun verran jumissa, jota hieroessa ruuna rupesi tärisemään selästä :-D si-nivel oli taas jumissa, mutta tällä kertaa se saatiin naksautettua molemmilta puolin tosi hyvin! Kuului selkeä naks, eikä Ponikaan siitä ollut oikein millään.

Hieroja sanoi, että ruunan oikea takapolvi on hiukan löysempi, mitä vasen. Se taas voi kertoa sitä, että löysä oikea takapolvi heijastaa selkään vasemmalle puolelle, jonka takia se oli hiukan jumissa. Hieroja näytti myös minulle, miten voin liikutuksen jälkeen kokeilla si-nivelen liikkuvuutta, sitä nyt kuitenkaan naksauttamatta. Enkä kyllä suostuisi, sen verran hurjan näköistä touhua oli!
Jalkojen venytykset onnistuivat taas tosi hyvin, kumma kun mun kanssa tuo ei suostu venyttämään koipiaan mihinkään suuntaan. Hmm, hieronnassa ei kai tosiaan tullut muita juttuja esille, paitsi juuri tuon selän vasemman puolen jumittuneisuus, sekä si-nivelen jumit. Ainakaan pieneen mieleen ei nyt heti tule mieleen.
Hieroja myös sanoi selän tuntuvan siltä, että sinne on tullut lihaksia. Mahtavaa siis! Kuulemma muutenkin ruuna on enemmän pyöreä nyt rungoltaan, kun kesällä tuo oli vielä rimpula lanneselän kohalta, on se nyt mukavan pyöreä. Eikä kuulemma liian paksu, ja hyvä tuon ikäisellä on olla jotain mistä niitä lihaksia oikein tehdä! ;-)

Eilen maanantaina oli sitten ponien vuoluaika. Safi käyttäytyi ihan tosi mahtavasti vuollessa, ja saikin kengittäjältä kehuja, kun kaviot rupeavat nyt pikkuhiljaa olemaan hyvässä kunnossa! Kavioaines kuulemma toimii hyvin, ja on hyvä ja toimiva kavio. Oikeaan takakavioon jäi vielä pieni kivien tekemä "onkalo", muista kavioista lähtivät inhottavat onkalot pois. Vihdoin! Eihän niitä olekaan kaivettu tyhjiksi kivistä kun viimeiset puoli vuotta.. No mutta, ompahan tullut harjoiteltua sitä jalan ylhäällä pitoa, tänään onnistui kavioiden putsaaminen kuin vanhalta tekijältä, kun onnistui tehdä niin nopsaa.

Pyysin kengittäjää myös vilkaisemaan Ponin kaviot, ja sieltä tulikin sitten pieni vikalista.

Ruunalla on etuset 1-2 asteen pukinkaviot, nyt varjellaan etukavioiden varpaita, ja otetaan pikkuhiljaa kantoja alas. Selssillä oli kuulemma 2-3 asteen pukinkavio, mun mielestä nuo Ponin eivät ole ollenkaan niin pahat, mitä Selssin oli. Ihan eri laatuinen kavioaineskin noissa on, mun mielestä.

Etusilla ollut siis paino suoraan varpaalla, joka on myös voinut kipeyttää selkäää, kun paino ei ole tullut ihanteellisesti kaviolle. Vasemmassa etukaviossa on myös ihanteelliset olot mädälle, joten sitä pitää haistella, ettei se mätäne kohta käsiin. Vielä ei siis mitään mätää ole, toivottaan, ettei tulekaan!

Takasilla paino taas on ollut pelkästään kannoilla, jonka takia varvas on ollut melkoisen pitkä. Ponilla on kuulemma aika kehnot kulmaukset takana, ja tämä liittyi myös jotenkin takakavioon mitä en enää muista kyllä yhtään, mutta joku merkitys sillä oli!

Ponille Valpperin olot on kuulemma ihanteelliset, että saadaan kavio kunnolla toimimaan, vähän kovemmalla pohjalla, kuin mitä pehmeä kenttä. Katsotaan saako Poni ensikesänä kengät alle, ettei kaviot kulu liikaa. Safi saa myös luultavasti kengät mun harmikseni jo ensi kesänä alle, ettei tule samanlaisia onkaloita tassuihin, mitä nyt tänä kesänä. Voi pläää! :(

Onneksi ei kuitenkaan mitään tämän vakavampaa, pukinkavion kanssa nyt pystyy elämään loistavasti tämmöisessä harrastuskäytössä olevan ponin kanssa.

(Pahoittelut kuvattomasta postauksesta)

3 kommenttia

  1. tietämätön kyselee että mikä on si-nivel? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on joku nivel tuolla hepan lanneselän kohilla öbaut, jossain syvällä mahollisimman vaikeessa paikassa :D hevosilla on vissiin se aika usein juntturassa. en siis tiedä itekään oikeen :-D

      Poista
  2. http://karvaotuksia.blogspot.fi/2013/12/liebster-blog.html

    Teille olis tommonen meidän blogissa.. :)

    VastaaPoista