Vaikka karvainen, helposti huolestuva Pessi ja siivekäs, huoleton Illusia ovat monilla tavoin toistensa vastakohtia, he ystävystyvät.
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia

11. elokuuta 2017

Hollannin Manifestatie -shetlanninponinäyttelyissä turistina

Vihdoin ja viimein, melkein kaksi viikkoa reissulta kotiuduttua olisi aikaa ja inspiraatiota kirjoittaa tämä matkapostaus!
Viime joulukuusta asti odotettu reissu koki päivää ennen lähtöä aika ison kolauksen, kun matkaseura joutui ymmärrettävästä syystä peruuttamaan lähtönsä. Pikku paniikit pintaan, tuhannelle ja yhdelle kaverille kyselyä että hei, lähtisitkö huomenna Hollantiin?!?! Kukaan ei kuitenkaan suostunut lähteä, ja kun tuli vilkaistua Finnairin lentolippujen hintoja siinä päivää ennen, romuttui viimeisetkin toivon rippeet - pelkästään lennoille olisi hintaa tullut lähes 500€. Auts.

Yksi monista ryhmistä 1v tammoja

Kathy v.d. Pancras

Kiki of Dream Fields

Kittie v. Landskaande

Päätin sitten tarttua härkää sarvista, ja lähteä reissuun yksin. Eka kerta ulkomaille yksin, onneksi Hollannissa on tullut tosiaan kerran ennen käytyä, joten esimerkiksi lentokenttä oli tuttu, sekä junien kanssa liikkuminen oli todettu erittäin helpoksi. Keskiviikkoiltana kirjoitin kävelyohjeet ylös, jos jaksaisin kävellä torstai iltana juna-asemalta hotellille, siitä oli matkaa rapiat 3km.

Lähdin torstaina 27.7. 11 pintaan ajamaan kohti Helsinki-Vantaata. Lento tosin lähti vasta 16:15, mutta halusin varata riittävästi aikaa vaikka pieneen panikointiin. Ajomatkaan meni vajaa 2h, joten lentokentällä olin hyvissä ajoin. Autonkin sain parkkiin!
Lentomatka Hollantiin meni kivuttomasti, ja Hollannin päässä saatiin odotella matkalaukkuja ikuisuuden ajan. Kävin ostamassa junalipun automaatista, ja suuntasin oikealle laiturille. Yksi vaihto Amersfoortissa josta matka jatkui vielä tovin Putteniin, hotellipaikkakunnalle. Puttenissa olin oikeaan aikaan, ja asemalla oli vielä siihen aikaan illasta jokin pieni kuppila auki. Lompsin sinne reippaasti kysymään, että voisko joku tilata mulle taksin, etten jaksa tallustaa hotellille. Kuppilan pitäjä sanoi, ettei täällä oikeen ole mitään takseja (wat?!?!), mutta että tuosta lähtee bussi kohta, mene sinne.Keisha v. Stal v.d. Valkenhof
Krezip v. GroenendaalMenin bussipysäkille ja odotin tovin, ja kohta maailman herttaisin bussikuski kaarsikin pysäkille. Kysyin, että meneekö tämä bussi hotellin ohi, johon kuski sanoi, että liki menee, tule kyytiin niin hän sanoo koska jäädä pois. Kysyin lipun hintaa, johon kuski sanoi että kyytiin vaan, illan viimeinen kierros. Ilahdutti kovin!

Olin yhdeksän pintaan illalla hotellilla (aikaero -1h Suomeen verrattuna), kirjauduin sisään ja kysyin toiveikkaana, että onko tuo teidän ravintola vielä auki. Ei ollut, enkä jaksanut enää lähteä kiertämään keskustaan ja etsimään ruokapaikkaa, joten teen voimalla mentiin aamuun!

Ratsastusluokissa kuten myös ohjasajoluokissa soi ohjastajien/ratsastajien omavalitsemat kappaleet. Oli suuren kisan tuntua!
Perjantaina alkoi siis Hollannin shettisyhdistyksen 80vuotis juhlanäyttely, Manifestatie nimeltään. Manifestatie järjestetiin Ermelossa, ihan mielettömän hulppeassa KNHS-keskuksessa. Näyttelyä seuraavan viikonloppuna siellä järjestettiin ilmeisesti Euroopan nuorten (koulu?)hevosten festivaalit tms., ja tänä viikonloppuna siellä on kansainvälinen Welsh näyttely. Oli muuten tosi hieno paikka!

Menin aamupalan jälkeen respaan kysymään taksia, ja respa tämän tilasikin. Taksin hinta vähän kirpaisi - maksoin perjantaina pelkästään takseja yli 80€. Taksistressi iski ehkä koviten - matkakassa ei kestäisi, että pelkkiin takseihin menisi melkein 200€. Nautin siis perjantaina näyttelyn hienosta tunnelmasta, ja päätin jäädä lauantaina tutkimaan Puttenia. "Pääpäivä" jäi siis välistä, mutta ei voi mitään.

Happyness v.d. Veldhoeve
Happyness v.d. Veldhoeve

Hailey v.d. Bekelaar

HA4 v. Stal v.d. Valkenhof
High5 v. Nieuwen Ampsen
Helena v.d. Belschuur
Perjantaina näyttelyluokissa oli paljon, paljon PALJON nuoria tammoja. Monen monta luokkaa 1-3vuotiaita tammoja, oli siellä tosin jonkin verran myös aikuisia tammoja. Viereisillä kentillä oli niin ratsastusta, ohjasajoa, parivaljakkoja kuin yksiköitäkin. Oli valjakon koululuokkaa, maratonia ja viereisillä kentillä oli myös esterata ja valjakon tarkkuus. Tarkkuus ja esteluokat olivat ilmeisesti vasta lauantaina, niissä en ainakaan nähnyt yhtään ohjelmaa perjantaina. Katalogikin tietysti oli ostettuna, mutta voin myöntää etten löytänyt sieltä edes valjakoiden nimiä. Näyttelyluokkia osasin sieltä sentään seurata.

Perjantai kului näyttelyssä lähes kokonaan, illalla kävin hotellin ravintolassa syömässä mielettömän hyvää ruokaa ja iltaa kohden ajatuskin vähän piristyi. Ehkä tämä tästä!
Lauantai-aamuna mennessäni aamupalalle, oli pihassa kaksi paloautoa. Hienoa! :-D Ravintolassa oli syttynyt jokin pieni tulipalo. Ei siinä, käytiin hakemassa aamupalaa hälytysten soidessa ja mentiin toiseen rakennukseen syömään.
Aamupalan jälkeen lähdin sateen saattelemana tutkimaan Puttenia. Putten on historiallisesti aika merkittävä, toisen maailmansodan aikaan sieltä on tapettu kaikki miehet, ja Putten on ollut joskus aikojen saatossa armeijan käytössä oleva paikka. Sen takia siellä on kuulemma paljon hevosia. Nämäkin tiedot sain herttaiselta taksikuskilta, joka kuskasi minut perjantaina Ermeloon ja sieltä pois.

Highlight v.d. Belschuur 
Hightlight v.d. Belschuur

Putten oli herttainen pieni kylä! Toinen toistaan söpöimpiä pieniä kauppoja, ihania kävelykatuja ja kahviloita. Kävelin juna-asemalle, ajatuksena että jos kävelisin sunnuntaina sinne kun pitäisi suunnata kotiin. Sateen väistyessä tuli ihan mielettömän hiostava ilma, ja olin varma että pökerryn matkalle. Pysähdyin matkalla asemalle myös pienessä hevostarvikekaupassa, mutta sieltä ei tarttunut mitään matkaan. Perjantaina ostin näyttelypaikalta parit tuliaiset, sekä Islalle valkoisen näyttelyriimun ja Minokselle feikkilampaankarvasuojat. Suojat oli must, vaikkei tarvetta olekaan!

Lauantainakin kävin syömässä hotellin ravintolassa jos mahdollista, niin vielä parempaa ruokaa kuin edeltävänä iltana. Ähky taattu!
Sunnuntaina hotellihuone piti antaa pois klo 11 mennessä. Kävin palauttamassa avaimet ja kiittelin hyvästä palvelusta ja kyselin millä bussilla pääsee asemalle. Sain hyvät ohjeet respalta ja herttaiselta siivoojalta, ihmiset oli Hollannissa koko reissun ajan tosi helposti lähestyttäviä ja mukavia!
Kävelin viiden minuutin matkan läheiselle bussipysäkille, ostin bussista lipun (2€) ja menin lyhyen matkan juna-asemalle.
Asemalta ostin taas automaatista junalipun ja odottelin aurinkoisessa säässä junaa.
Puttenista oli lyhyt matka taas Amersfoortiin, jossa oli vaihto, eikä siitäkään kauaa enää kestänyt lentokentälle.

Valentino v. jotain jotain jotain. Voitti jonkun ajoluokan, voin sanoa että löytyi kyllä liikettä! Oli hieno!Lentokentällä olin ihan liian aikaisin, lento lähti Suomeen vasta 18:50. Päätin kuitenkin, etten jaksa matkalaukun kanssa kävellä sinne tänne, vaan kulutan aikaani lentokentällä. Yllättävän nopeasti se menikin!
Lentomatka Suomeen meni sekin hyvin, ja auringonlasku oli lentokoneesta mielettömän hieno. Suomessa olin vähän iltakymmenen jälkeen, ja kotona muistaakseni vasta yhden pintaan yöllä. Kyllä uni maistui!

Reissu ei siis mennyt ihan suunnitelmien mukaan, mutta kokemus se oli tämäkin. Ei tosin haittaa, vaikka jäisi ekaksi ja vikaksi ulkomaanreissuksi yksin ;-)

Tämä parivaljakko kävi sen verran kuumana, ettei meinannut pöksyissään pysyä. Ihanat!

4 kommenttia

 1. Aikaero on kylläkin -1h, hih :) Upeita (ohjas)ajoponeja, oi kun oman saisi viriteltyä tuohon kuntoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohops, niin onkin! :D Hyvä kun sanoit, kiitos :-)
   Joo, ohjasajoponit oli mielettömiä! Siellä oli yksi rautiaankirjava, joka oli valtavan hieno. Unohduin katsomaan sitä niin, etten tajunnut ottaa kuvaa ollenkaan.

   Poista
 2. On kyllä niin huikean hienoja poneja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö?! Näyttelypuolen poneista tuo Hightlight v.d. Belschuur jäi mieleeni. Sen isä on huippuhieno Up to Date of Shetlane, kuten myös Helena v.d. Belschuurin.

   Poista